VRGreen Adventure empodera els infants per a un futur sostenible

VRGreen Adventure és una iniciativa innovadora per respondre a la creixent necessitat d’incentivar actituds proambientals en l’alumnat des d’una edat primerenca. Aquest projecte, co-finançat pel programa Erasmus+ de la Unió Europea, s'ha liderat des de D’EP Institut i ha creat diversos materials educatius perquè els i les alumnes es converteixin en agents de canvi verd. En el marc del projecte s’ha creat :

  • un Programa d’Aprenentatge Interactiu que inclou vídeos de 360º sobre les 7 temàtiques mediambientals del projecte,
  • un joc amb realitat augmentada, i
  • una guia digital d’orientació verda que inclou la presentació en vídeos 360º de 18 perfils professionals verds que es visualitzen millor amb ulleres de Realitat Virtual.
L’aventura, resumida en aquest vídeo, va durar oficialment 2 anys, finalitzant a finals d’agost del 2024, però D’EP Institut i els seus socis segueixen amb l’ús dels innovadors recursos generats. El projecte compta amb els següents socis europeus – 7 organitzacions de 4 països diferents:
  • D'EP Institut – Espanya (soci coordinador)
  • PROGRESSUS Research & Counselling IKE – Grècia
  • THEMISTOKLIS - Grècia
  • SCP – Xipre
  • PASCAL English School Lemesos - Xipre
  • Unió de Parròquies Gondomar (S. Cosme), Valbom i Jovim – Portugal
  • I en el nostre context, Escola GEM – Espanya
Més informació i recursos al web del projecte.

GreenGame, projecte europeu per a la sostenibilitat

GreenGame és un projecte que pretén desenvolupar a comportament favorable al medi ambient mitjançant intervencions de consciència i atenció plena. Aquest projecte es desenvolupa una sèrie de materials pels professorat i alumnat d’entre 10 i 14 anys. 1. Un programa psicoeducatiu 2. Un joc en línia 3. Un manual de GreenGame per a nens i nenes i un manual de suport de GreenGame per a professors/educadors. Tots els materials desenvolupats en el marc del GreenGame centren en 7 àrees temàtiques: 1. Escollir i consumir productes ecològics 2. Conservació de l'aigua 3. Estalvi d'electricitat 4. Utilitzar mitjans de transport sostenibles o ecològics (públic, transport, bicicleta, caminant) 5. Reutilització 6. Reciclatge 7. Eliminar correctament els residus no reciclables El projecte compta amb els següents socis europeus – 6 organitzacions de 5 països diferents:

  • Creative Ideas - Letònia (soci coordinador)
  • IBTR - institouto erefnas kai therapias tis simperiforas – Grècia
  • Gimnàs Arsakeio de Patras – Grècia
  • Akademia Humanistyczno Ekonomiczna w Lodzi – Polònia
  • Unió de Parròquies Gondomar (S. Cosme), Valbom i Jovim – Portugal
  • I en el nostre context - DEP INSTITUT– Espanya
Del 18 al 19 d'octubre de 2022 es va celebrar la 1er reunió transnacional del projecte europeu Erasmus+ - GreenGame: desenvolupament de comportament favorable al medi ambient per nens en edat escolar a Atenes (Grècia). En aquesta primera reunió es va analitzar els avenços realitzats en les activitats del projecte i el desenvolupament dels materials.

CulturaUniversalis proposa tallers d’activitats creatives

Cultura Universalis pretén desenvolupar i posar a prova una sèrie de tallers d'activitats creatives basades en la cultura i un joc interactiu en línia per millorar la competència intercultural i l'actitud prosocial a través de l'art en infants de 7 a 14 anys, el caràcter i potencial dels quals encara estan en desenvolupament, per la qual cosa la seva receptivitat a diferents estímuls és més àmplia. Tots els materials s'organitzen a través de 7 temàtiques:

  • Paisatges
  • Costums
  • Vestimenta
  • Pintura
  • Escultura
  • Menjar
  • Literatura
Tots aquests materials inclouen informació sobre els cinc països del consorci del projecte (França, Grècia, Polònia, Letònia i Espanya) més algunes referències a les cultures no europees més presents en els països del projecte. S'ha creat tres resultats principals: O1: Tallers - Un programa de formació per a la millora de la competència intercultural a través de l'art, per tal de sensibilitzar els alumnes sobre la diversitat cultural i millorar el seu comportament cap a persones de cultures diferents, així com ampliar els seus coneixements sobre mètodes didàctics per millorar la competència intercultural. O2: Joc CU - Un joc interactiu que posa a prova els coneixements adquirits durant el programa de formació i, a més, ensenya i posa a prova actituds, creences i millora les habilitats prosocials dels alumnes envers els seus companys amb característiques, origen i antecedents religiosos diversos. O3: Manuals per l'alumnat i pel professorat - Un manual digital per a infants i un acompanyament digital per a professors amb l'objectiu d'orientar-los abans de jugar, ajudar-los durant el joc i també incloure activitats creatives addicionals per millorar la competència intercultural. Tots els materials estan disponibles a la web del projecte:
http://culturauniversalis-project.eu/

Informe anual Xcelence 2022

D’EP Institut en col·laboració amb la Fundació Bertelsmann ha portat a terme un estudi sobre l’estat de l’orientació a partir de les 10 claus del model Xcelence. L’informe recull les respostes de 225 centres educatius d’ensenyament secundari públics, concertats i privats que han utilitzat l’eina Xcelence.es durant el període 2019-2022 a l’Estat espanyol. Els principals objectius han estat:

  • Analitzar l’avenç dels centres en matèria d’orientació en base de les 10 claus del model Xcelence.
  • Visibilitzar els principals reptes i expectatives de l’orientació academico-professional.
  • Iniciar un procés d’estudi recurrent per actualitzar l’informe any rere any
  Per més informació sobre l’estudi: https://www.fundacionbertelsmann.org/wp-content/uploads/2023/12/Informe_anual_Xcelence_2022.pdf

Projecte OpenCohesion School Catalunya 2021-2022

El projecte ASOC Catalunya ha estat impulsat per la Secretaria General de Govern Obert i té el suport del Departament d’Educació i de la Secretaria d’Acció Exterior i de la Unió Europea. Està emmarcat en el projecte OpenCohesion School (ASOC), un programa educatiu interdisciplinari innovador pensat per tot tipus d'escoles de secundària per tal de promoure l’auditoria ciutadana de les finances públiques mitjançant l’ús de les dades obertes i les tecnologies de la informació i la comunicació. D’EP Institut ha portat a terme el suport tècnic en la implementació del projecte en 11 centres educatius dinamitzant els webinars, adaptant els materials necessaris i elaborant les guies didàctiques i participant en l’acte final. Per últim, també ha realitzat l’avaluació del projecte.