En una societat globalitzada, complexa i incerta, en la que els models preestablerts estan desapareixen i les coordenades dels escenaris socials estan en procés de transformació, els itineraris formatius i les oportunitats professionals estan en procés de mutació permanent.
Aquest context fa que la ciutadania necessiti més que mai d’orientació i acompanyament en la construcció del seu projecte de vida i professional i en la gestió de la seva carrera.
Cal facilitar que tot l’alumnat aconsegueixi ser autònom en les seves decisions i disposi de les eines per assolir l’èxit des d’una perspectiva educativa i personal.
L’orientació en les transicions dins i fora del sistema educatiu i, posteriorment, en el sistema laboral, resulta cada cop més imprescindible per afrontar i superar els canvis i reptes que comporten aquestes transicions.
El model d’orientació acadèmica i professional de D’EP Institut pivota sobre el concepte integral de la construcció del projecte de vida i professional de la persona, que reconeix el caràcter emancipador i universal de l’orientació acadèmica i professional.
A D’EP Institut acompanyem les persones a prendre decisions relatives al desenvolupament del seu projecte de vida i professional i fomentem el desenvolupament de les habilitats per a la gestió de la carrera de les persones.
Entenem l’orientació com un “procés continu que permet a la ciutadania, a qualsevol edat i al llarg de la seva vida, determinar les seves capacitats, les seves competències i els seus interessos, prendre decisions en matèria d’educació, formació i ocupació i gestionar el recorregut de la seva vida personal pel que fa a l’educació i la formació, a la feina i en altres marcs on és possible adquirir o utilitzar aquestes capacitats i competències”. (UE (2008). Incloure millor l’orientació permanent en les estratègies permanents d’educació i formació permanent DOUE 2008 / C 319/02).
La nostra tasca en l’àmbit de l’orientació, a través d’activitats (xerrades, tallers, …), recursos, formacions, etc., adreçades a joves, famílies i professionals, posa l’accent en dues qüestions:
L’orientació i acompanyament en la presa de decisions i l’estímul i desenvolupament de les competències per tal que les persones, especialment els i les joves, puguin decidir, de forma autònoma, lliure de condicionants i amb convenciment i il·lusió, el seu futur.
Punt de Referència és una associació que acompanya a jovent tutelat i extutelat i/o en risc d’exclusió en el seu procés d’emancipació. Durant el 2022 i el 2023, D’EP Institut ha donat suport a l’associació en l’avaluació de projectes relacionats amb:
La Fundació Caja Navarra aporta anualment un fons destinat a les crisis humanitàries oblidades. D’EP Institut va donar suport en la gestió de la convocatòria de 2023 en què es van presentar 8 entitats i se’n van beneficiar tres: Manos Unidas, UNICEF i EACNUR. Concretament D’EP s’ha encarregat de preparar els materials pel jurat, sistematitzant els criteris d’avaluació, recollir les seves aportacions i oferir els resultats de la seva valoració.
D’EP Institut ha dinamitzat les sessions impulsades pel Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) per identificar els 10 reptes per al Desenvolupament Sostenible (edició 2022 - publicada el 2023) que han comptat amb la participació de l’Aliança Catalunya 2030. La tasca desenvolupada per D’EP Institut ha estat la preparació dels continguts i materials per les sessions, la dinamització d’aquestes i l’anàlisi i presentació de les conclusions. Prèviament a la primera sessió es va portar a terme una consulta online a membres de l’Aliança per tal de centrar el debat. En total s’han realitzat 4 sessions d’una durada aproximada de 4 hores cadascuna. Podeu consultar l’informe a: https://cads.gencat.cat/web/.content/Documents/Informes/2023/10-REPTES-15_09_23-ACCESSIBLE.pdf
DE’P Institut ha elaborat la “Guia pràctica d’avaluació dels Plans Locals de Salut”(PLS) a sol·licitud de la Diputació de Barcelona, per tal de tenir un document que faciliti l’avaluació i per tant valorar l’acompliment dels objectius plantejats. La guia aporta pautes per planificar i desenvolupar el seguiment i l’avaluació del PLS, i també fa recomanacions sobre la difusió dels resultats obtinguts. S’estructura en 6 capítols i en el darrer s’ofereix un decàleg amb els 10 principis bàsics a tenir en compte en la realització del seguiment i/o avaluació d’un PLS. Per més informació: https://llibreria.diba.cat/cat/llibre/guia-practica-d-avaluacio-d-un-pla-local-de-salut_69070
Novament D’EP Institut està donant suport en el projecte OpenCohesion School Catalunya que es va iniciar el curs escolar 2019-2020. Actualment el projecte s’impulsa des de la Àrea de Dades Obertes de la Direcció General d’Administració Digital (DGAD). L’alumnat de 3r i 4t d’ESO que hi participa desenvolupa una recerca, posant en pràctica els principis de l’auditoria ciutadana, fent servir dades i informació qualitativa per avaluar intervencions finançades per les polítiques de cohesió de la Unió Europea en el seu territori, aportant resultats i implicant-se activament. Durant el curs 2023-2024 D’EP Institut està realitzant l’acompanyament a la DGAD per a la implementació del projecte elaborant les guies didàctiques, dinamitzant els webinars i donant suport en el disseny de l’acte final. Per últim, s’ha encarregat de l’avaluació d’aquesta edició del projecte. Més informació: https://administraciodigital.gencat.cat/ca/dades/dades-obertes/projectes/open-cohesion-school/index.html