Actualment, moltes institucions no escolars – administracions públiques, fundacions, empreses, organitzacions no governamentals, … – utilitzen “el fet educatiu” com una via mitjançant la qual assolir els seus objectius, siguin aquests de caràcter comunicatiu o divulgatiu, estiguin vinculats amb la seva missió, establerts en el marc de polítiques pròpies de RSC, …
A partir de l’experiència de D’EP Institut en la realització i acompanyament en la implementació de projectes educatius, contemplem un conjunt de serveis, que aplicant una metodologia pròpia, permet l’adaptació al projecte i a la institució promotora del mateix.
A partir de l’aplicació d’una metodologia pròpia i a través d’un treball conjunt amb la institució, l’equip de D’EP Institut realitza la conceptualització i disseny del projecte educatiu.
Aquesta metodologia permet definir: els objectius a assolir, les finalitats i continguts educatius, la població destinatària així com els perfils professionals dels responsables de la implementació (interns o externs), el tipus d’activitats, continguts, recursos necessaris (econòmics i humans) i contextos d’aplicació, així com el calendari d’implementació.
Una dimensió clau d’un projecte educatiu és la seva operativització, la implementació del concepte a la realitat de forma alineada amb els objectius. És des d’aquesta perspectiva que D’EP Institut ofereix el servei de Secretaria Tècnica del Projecte Educatiu.
La funció general de la Secretaria Tècnica és garantir que la implementació del projecte es realitzi en el temps i forma previstos.
Moltes de les iniciatives amb finalitats educatives contemplen la celebració d’esdeveniments singulars com a punt de cloenda a un cicle d’implementació (actes de cloenda, lliurament de premis o reconeixements, presentació de produccions dels participants, …) o bé com espais de reflexió, intercanvi o construcció de nous coneixements (Jornades tècniques, fòrums, congressos, …). És des d’aquesta perspectiva que D’EP institut ofereix el servei d’organització d’esdeveniments, contemplant des de la conceptualització i disseny de l’esdeveniment fins a la gestió o producció del mateix, de forma ajustada i flexible, accionant el conjunt o aquells àmbits en els que la institució necessiti suport.
Actualment l’avaluació d’un projecte educatiu suposa un requeriment – de caràcter intern i extern – i no una opció tant des de l’òptica de la conceptualització de propi programa, com de la seva implementació, continuïtat o sostenibilitat. Així, DEP Institut ofereix 3 línies d’avaluació dels projectes educatius (de procés, de satisfacció i d’impacte pedagògic), que posen el focus en diferents dimensions de la iniciativa.
Punt de Referència és una associació que acompanya a jovent tutelat i extutelat i/o en risc d’exclusió en el seu procés d’emancipació. Durant el 2022 i el 2023, D’EP Institut ha donat suport a l’associació en l’avaluació de projectes relacionats amb:
La Fundació Caja Navarra aporta anualment un fons destinat a les crisis humanitàries oblidades. D’EP Institut va donar suport en la gestió de la convocatòria de 2023 en què es van presentar 8 entitats i se’n van beneficiar tres: Manos Unidas, UNICEF i EACNUR. Concretament D’EP s’ha encarregat de preparar els materials pel jurat, sistematitzant els criteris d’avaluació, recollir les seves aportacions i oferir els resultats de la seva valoració.
D’EP Institut ha dinamitzat les sessions impulsades pel Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) per identificar els 10 reptes per al Desenvolupament Sostenible (edició 2022 - publicada el 2023) que han comptat amb la participació de l’Aliança Catalunya 2030. La tasca desenvolupada per D’EP Institut ha estat la preparació dels continguts i materials per les sessions, la dinamització d’aquestes i l’anàlisi i presentació de les conclusions. Prèviament a la primera sessió es va portar a terme una consulta online a membres de l’Aliança per tal de centrar el debat. En total s’han realitzat 4 sessions d’una durada aproximada de 4 hores cadascuna. Podeu consultar l’informe a: https://cads.gencat.cat/web/.content/Documents/Informes/2023/10-REPTES-15_09_23-ACCESSIBLE.pdf
DE’P Institut ha elaborat la “Guia pràctica d’avaluació dels Plans Locals de Salut”(PLS) a sol·licitud de la Diputació de Barcelona, per tal de tenir un document que faciliti l’avaluació i per tant valorar l’acompliment dels objectius plantejats. La guia aporta pautes per planificar i desenvolupar el seguiment i l’avaluació del PLS, i també fa recomanacions sobre la difusió dels resultats obtinguts. S’estructura en 6 capítols i en el darrer s’ofereix un decàleg amb els 10 principis bàsics a tenir en compte en la realització del seguiment i/o avaluació d’un PLS. Per més informació: https://llibreria.diba.cat/cat/llibre/guia-practica-d-avaluacio-d-un-pla-local-de-salut_69070
Novament D’EP Institut està donant suport en el projecte OpenCohesion School Catalunya que es va iniciar el curs escolar 2019-2020. Actualment el projecte s’impulsa des de la Àrea de Dades Obertes de la Direcció General d’Administració Digital (DGAD). L’alumnat de 3r i 4t d’ESO que hi participa desenvolupa una recerca, posant en pràctica els principis de l’auditoria ciutadana, fent servir dades i informació qualitativa per avaluar intervencions finançades per les polítiques de cohesió de la Unió Europea en el seu territori, aportant resultats i implicant-se activament. Durant el curs 2023-2024 D’EP Institut està realitzant l’acompanyament a la DGAD per a la implementació del projecte elaborant les guies didàctiques, dinamitzant els webinars i donant suport en el disseny de l’acte final. Per últim, s’ha encarregat de l’avaluació d’aquesta edició del projecte. Més informació: https://administraciodigital.gencat.cat/ca/dades/dades-obertes/projectes/open-cohesion-school/index.html