VRGreen Adventure empodera els infants per a un futur sostenible

VRGreen Adventure és una iniciativa innovadora per respondre a la creixent necessitat d’incentivar actituds proambientals en l’alumnat des d’una edat primerenca. Aquest projecte, co-finançat pel programa Erasmus+ de la Unió Europea, s'ha liderat des de D’EP Institut i ha creat diversos materials educatius perquè els i les alumnes es converteixin en agents de canvi verd. En el marc del projecte s’ha creat :

  • un Programa d’Aprenentatge Interactiu que inclou vídeos de 360º sobre les 7 temàtiques mediambientals del projecte,
  • un joc amb realitat augmentada, i
  • una guia digital d’orientació verda que inclou la presentació en vídeos 360º de 18 perfils professionals verds que es visualitzen millor amb ulleres de Realitat Virtual.
L’aventura, resumida en aquest vídeo, va durar oficialment 2 anys, finalitzant a finals d’agost del 2024, però D’EP Institut i els seus socis segueixen amb l’ús dels innovadors recursos generats. El projecte compta amb els següents socis europeus – 7 organitzacions de 4 països diferents:
  • D'EP Institut – Espanya (soci coordinador)
  • PROGRESSUS Research & Counselling IKE – Grècia
  • THEMISTOKLIS - Grècia
  • SCP – Xipre
  • PASCAL English School Lemesos - Xipre
  • Unió de Parròquies Gondomar (S. Cosme), Valbom i Jovim – Portugal
  • I en el nostre context, Escola GEM – Espanya
Més informació i recursos al web del projecte.

GreenGame, projecte europeu per a la sostenibilitat

GreenGame és un projecte que pretén desenvolupar a comportament favorable al medi ambient mitjançant intervencions de consciència i atenció plena. Aquest projecte es desenvolupa una sèrie de materials pels professorat i alumnat d’entre 10 i 14 anys. 1. Un programa psicoeducatiu 2. Un joc en línia 3. Un manual de GreenGame per a nens i nenes i un manual de suport de GreenGame per a professors/educadors. Tots els materials desenvolupats en el marc del GreenGame centren en 7 àrees temàtiques: 1. Escollir i consumir productes ecològics 2. Conservació de l'aigua 3. Estalvi d'electricitat 4. Utilitzar mitjans de transport sostenibles o ecològics (públic, transport, bicicleta, caminant) 5. Reutilització 6. Reciclatge 7. Eliminar correctament els residus no reciclables El projecte compta amb els següents socis europeus – 6 organitzacions de 5 països diferents:

  • Creative Ideas - Letònia (soci coordinador)
  • IBTR - institouto erefnas kai therapias tis simperiforas – Grècia
  • Gimnàs Arsakeio de Patras – Grècia
  • Akademia Humanistyczno Ekonomiczna w Lodzi – Polònia
  • Unió de Parròquies Gondomar (S. Cosme), Valbom i Jovim – Portugal
  • I en el nostre context - DEP INSTITUT– Espanya
Del 18 al 19 d'octubre de 2022 es va celebrar la 1er reunió transnacional del projecte europeu Erasmus+ - GreenGame: desenvolupament de comportament favorable al medi ambient per nens en edat escolar a Atenes (Grècia). En aquesta primera reunió es va analitzar els avenços realitzats en les activitats del projecte i el desenvolupament dels materials.

CulturaUniversalis proposa tallers d’activitats creatives

Cultura Universalis pretén desenvolupar i posar a prova una sèrie de tallers d'activitats creatives basades en la cultura i un joc interactiu en línia per millorar la competència intercultural i l'actitud prosocial a través de l'art en infants de 7 a 14 anys, el caràcter i potencial dels quals encara estan en desenvolupament, per la qual cosa la seva receptivitat a diferents estímuls és més àmplia. Tots els materials s'organitzen a través de 7 temàtiques:

  • Paisatges
  • Costums
  • Vestimenta
  • Pintura
  • Escultura
  • Menjar
  • Literatura
Tots aquests materials inclouen informació sobre els cinc països del consorci del projecte (França, Grècia, Polònia, Letònia i Espanya) més algunes referències a les cultures no europees més presents en els països del projecte. S'ha creat tres resultats principals: O1: Tallers - Un programa de formació per a la millora de la competència intercultural a través de l'art, per tal de sensibilitzar els alumnes sobre la diversitat cultural i millorar el seu comportament cap a persones de cultures diferents, així com ampliar els seus coneixements sobre mètodes didàctics per millorar la competència intercultural. O2: Joc CU - Un joc interactiu que posa a prova els coneixements adquirits durant el programa de formació i, a més, ensenya i posa a prova actituds, creences i millora les habilitats prosocials dels alumnes envers els seus companys amb característiques, origen i antecedents religiosos diversos. O3: Manuals per l'alumnat i pel professorat - Un manual digital per a infants i un acompanyament digital per a professors amb l'objectiu d'orientar-los abans de jugar, ajudar-los durant el joc i també incloure activitats creatives addicionals per millorar la competència intercultural. Tots els materials estan disponibles a la web del projecte:
http://culturauniversalis-project.eu/

Suport en l’avaluació dels projectes de l’associació Punt de Referència

Punt de Referència és una associació que acompanya a jovent tutelat i extutelat i/o en risc d’exclusió en el seu procés d’emancipació. Durant  el 2022 i el 2023, D’EP Institut ha donat suport a l’associació en l’avaluació de projectes relacionats amb:

  • la mentoria social (Referents i Atenea):
  • d’acollida en nucli familiar (Acull);
  • d’alternativa habitacional (Llars el Pas):
Les avaluacions han servit per revisar el marc lògic dels projectes, analitzar la implementació i resultats percebuts a partir de tècniques quantitatives i qualitatives.

Fons d’ajuda a les crisis de humanitàries oblidades 2023

La Fundació Caja Navarra aporta anualment un fons destinat a les crisis humanitàries oblidades. D’EP Institut va donar suport en la gestió de la convocatòria de 2023 en què es van presentar 8 entitats i se’n van beneficiar tres: Manos Unidas, UNICEF i EACNUR. Concretament D’EP s’ha encarregat de preparar els materials pel jurat, sistematitzant els criteris d’avaluació, recollir les seves aportacions i oferir els resultats de la seva valoració.

Pla Local d’Envelliment de Sant Quirze del Vallès 2024-2030

D’EP Institut ha elaborat la Diagnosi de la situació de la gent gran i el Pla Local d’Envelliment de Sant Quirze del Vallès Per tal d’elaborar la Diagnosi s’ha realitzat una cerca i anàlisi documental de la informació disponible, s’han dut a terme 3 entrevistes en profunditat a agents clau del municipi i una sessió de treball amb la Mesa de la Gent Gran, acomplint els objectius fixats de disposar d’anàlisis sobre la situació demogràfica al municipi, la mobilitat i accessibilitat, i les situacions de solitud no volguda, elaborar un inventari i un mapa d’equipaments i serveis per a les persones grans, identificar experiències d’intervenció i xarxa comunitària que fomenten l’envelliment actiu al territori, i elaborar un DAFO de la situació actual. Un cop obtinguda tota aquesta informació s’ha procedit a l’elaboració del Pla Local d’Envelliment, realitzant dues sessions de treball amb el grup motor, 5 entrevistes en profunditat a agents clau, 4 grups focals/sessions participatives amb persones grans de diferents zones/barris, elaborant un Pla que inclou la proposta i descripció detallada del voltant de 100 actuacions emmarcades en 4 eixos estratègics, algunes d’aquestes ja estan contemplades en altres Plans de la ciutat. Diagnosi: https://www.santquirzevalles.cat/temes/gent-gran/pla-denvelliment-actiu-1/pla-denvelliment-actiu Pla: https://www.santquirzevalles.cat/temes/gent-gran/pla-denvelliment-actiu-1