Les necessitat de la ciutadania evolucionen i amb l’objectiu de portar a terme elsajustaments necessaris (a nivell de serveis, plans, programes o polítiques…) calavaluar aquestes necessitats de forma periòdica.
Per això quan realitzem estudis diagnòstics o avaluacions de necessitats ensfocalitzem, d’una banda, amb l’anàlisi i l’abast de la problemàtica que justifica laintervenció i, d’altra banda, tractem de valorar els serveis o accions necessàries pera generar el canvi i/o transformació social.
D’EP és especialista en l’àmbit de l’avaluació i incorporem una gran diversitatd’enfocaments als que podem donar resposta a través de les diferents tècniques derecerca social aplicada: des de les mésdescriptives i qualitatives a les mésquantitatives i experimentals que ens permeten realitzar amb solvència tant estudisde satisfacció com avaluacions del disseny i avaluacions de procés/implementació deserveis, plans, programes o polítiques.
Els estudis i avaluacions d’impacte estan orientats a analitzar si el pla, programa, política… ha obtingut els resultats esperats.
Per això utilitzem metodologies pròpies dels estudis experimentals (amb assignació aleatòria de la intervenció i grup control simultani), quasi-experimentals (sense assignació aleatòria de la intervenció), estudis de casos i controls retrospectius i/o estudis de cohorts prospectius.
En aquest sentit, l’experiència de D’EP permet identificar i protocol·litzar la metodologia més adequada i eficient en termes d’avaluació d’impacte.
Els nostres estudis de mesura de l’impacte aporten evidències sobre si el projecte o política ha obtingut els resultats esperats, quin nivell de certesa tenim quan reportem uns resultats d’impacte determinats, fins a quin punt podem atribuir els resultats obtinguts al projecte realitzat i si aquests resultats són extrapolables a altres contextos o no.
Des de D’EP desenvolupem projectes que integren dinàmiques de conversa i escoltaactiva de la ciutadania amb l’objectiu de fomentar la participació i la transparència.
Per això despleguem tècniques i metodologies que busquen incorporar a la ciutadanaen l’acció pública a través de la deliberació i la participació ciutadana.
D’EP ofereix acompanyament en la identificació, definició i anàlisi de la informaciónecessària per a desenvolupar i/o reformular un servei o projecte.
En aquesta línia, la cerca i anàlisi de la informació, a nivell nacional i internacional,així com lesconsultes a experts i altres metodologies pròpies de la recerca social enspermeten desenvolupar tant processos de comparabilitat (benchmarking) iaprenentatge com descriure i identificar tendències de futur.
D’EP és una organització innovador amb un clar compromís orientat a la promoció dela recerca social aplicada i la transferència de coneixement. Per això, des de fa mésde 15 anys, participa en projectes europeus i altres convocatòries rellevants enl’àmbit de la ciències socials (com poden ser el programa Recercaixa, els programes d’Agenda Digital…).
Actualment compta amb una xarxa de més de 60 socis a nivell europeu, unacombinació departnerspúblics i privats, que són una mostra del potencial i capacitatd’obertura a l’exterior de l’empresa.
D’EP Institut ha col·laborat amb la Fundació La Caixa en l’avaluació dels projectes presentats als Premis Fundació “la Caixa” a la Innovació Social 2023. Els Premis, que compten ja amb vuit edicions, tenen com a objectiu donar suport a les entitats socials que aporten solucions innovadores als reptes socials actuals. Les 10 entitats seleccionades seran premiades amb 15.000€ per projecte. D’EP Institut ha donat suport a la Fundació amb la definició dels criteris d’avaluació de les candidatures, la preparació del formulari per aquestes, l’avaluació de les candidatures i la selecció de finalistes a valorar per part del jurat. Més informació: https://fundacionlacaixa.org/ca/premis-innovacio-social
El dilluns 19 d'octubre de 2015 es va realitzar una presentació de resultats de l'estudi sobre l'impacte dels programes de mobilitat europea en el creixement personal i professional dels participants del projecte MOB GAE. D'EP Institut es va presentar els resultats de l'estudi en conjunt amb Nexes, altre soci del projecte europeu que està finançat per la Comissió Europea dins del programa d'aprenentatge permanent, l'acció KA4. L'acte es va celebrar a la Casa del Mar de Barcelona i va comptar amb una intervenció d'’Esther Estany, cap de l'àrea de programes internacionals del departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya amb el títol "Passat, present i futur dels programes de mobilitat professional". Aquest estudi està basat en 2.289 respostes a una enquesta online, 243 entrevistes personals i 25 grups de discussió, ha analitzat quins aspectes a nivell personal i professional s’han vist beneficiats gràcies a l’estada a un altre país. D’entre els participants a l’estudi, el 51% ha realitzat mobilitat relacionada amb la feina, el 31% en l’estudi i un 8% per voluntariat. La majoria dels participants ha realitzat estudis o treballat a l’estranger entre els 21 i els 24 anys. Els resultats principals es resumeix en la següent infografia:
El dilluns 22 de juny de 2015 es va realitzar la presentació de resultats de l'estudi sobre l'impacte dels programes de mobilitat europea en el creixement personal i professional dels participants del projecte MOB GAE. D'EP Institut es va presentar els resultats de l'estudi en conjunt amb Nexes, altre soci del projecte europeu que està finançat per la Comissió Europea dins del programa d'aprenentatge permanent, l'acció KA4. L'acte es va celebrar a la Casa del Mar de Barcelona amb l'assistència de més de 40 persones dels camps de la mobilitat internacional, l'orientació acadèmica i professional, ens locals i altres. Aquest estudi està basat en 2.289 respostes a una enquesta online, 243 entrevistes personals i 25 grups de discussió, ha analitzat quins aspectes a nivell personal i professional s’han vist beneficiats gràcies a l’estada a un altre país. D’entre els participants a l’estudi, el 51% ha realitzat mobilitat relacionada amb la feina, el 31% en l’estudi i un 8% per voluntariat. La majoria dels participants ha realitzat estudis o treballat a l’estranger entre els 21 i els 24 anys. Els resultats principals es resumeix en la següent infografia:
D'EP Institut ha presentat aquesta iniciativa internacional en la que ha participat El dimecres 27 de juny en el Centre Cultural la Farinera del Clot de Barcelona, D'EP Institut va presentar el projecte europeu Web Based Job Search Support (WBS) i el seu portal en castellà www.clubempleo.es. Durant la jornada, a més, es va impartir la conferencia "Orientació, TIC i competències: casos i experiències", a càrrec de Rachel Nelson, responsable de projectes de D'EP Institut i de Cristina Caldas, orientadora professional d'Educaweb. La conferència va donar a conèixer altres projectes europeus relacionats amb les TIC, orientació professional i les competències dels orientadors i orientadores professionals. A l'acte final del projecte, d'unes dues hores de durada, van assistir més de 40 professionals del sector de l'educació, la formació i el treball per conèixer aquesta iniciativa internacional, que permet crear una comunitat virtual de persones que busquen treball o volen desenvolupar les seves competències professionals. Així mateix, a través del WBS qualsevol persona aturada pot accedir als serveis d'orientació acadèmica i professional, com a exercicis d'acte-coneixement i acte-avaluació, sense fer-se càrrec dels costos que l'assistència presencial pot suposar. A més, els usuaris tenen la possibilitat de compartir experiències amb altres persones en la seva mateixa situació en els fòrums o utilitzant altres funcionalitats del portal com els comentaris sobre documents o els blocs, creant així, una comunitat virtual. El projecte ha creat 8 portals presents en diversos països d'Europa, inclosos dos de socis externs al projecte a Grècia i Romania. El projecte WBS està cofinançat per la Comissió Europea dins del Programa d'acció en l'àmbit de l'aprenentatge permanent i compta amb la participació d'Itàlia, Espanya, República Txeca, Eslovènia, Polònia i Bulgària. D'EP Institut ha estat l'única empresa catalana i estatal que ha participat en aquesta proposta internacional i ha comptat amb la col·laboració d'Educaweb, com a entitat especialitzada en l'orientació acadèmica i professional. El present projecte ha estat finançat amb el suport de la Comissió Europea. Aquesta comunicació és responsabilitat exclusiva del seu autor. La Comissió no és responsable de l'ús que pugui fer-se de la informació aquí difosa.
Un any més Fira de Barcelona compta amb D’EP Institut per tal d’oferir un ventall d’activitats i serveis d’Orientació Acadèmica i Professional a les persones que assisteixen al Saló de l’Ensenyament 2020, que tindrà lloc entre el 18 i el 22 de març Les 10 activitats clau del Servei d'Orientació del Saló de l'Ensenyament 2020 són: - Visites guiades, un recorregut orientador pel Saló de l’Ensenyament. - Tallers EP, xerrades sobre els diferents elements clau del la tria d’uns estudis adreçades a alumnat i famílies. - Càpsules Update, seminaris adreçats a professorat per tal d’empodera’l en la seva tasca orientadora. - Les professions en joc, taules rodones en el que professionals amb diferents itineraris formatius, trajectòries professionals singulars vinculades a diversos sectors d’activitat, comparteixen coneixements i reptes amb l’alumnat. - El repte de decidir, Activitat room escape, en la que l’alumnat s’haurà d’enfrontar al “repte de decidir”. És a dir, hauran de “Viure” el procés de presa de decisions. - Àgora FP, espai experiencial i de descoberta d’un dels itineraris formatius amb més potencialitat, però a la vegada més desconeguts per part dels joves: la Formació Professional i la seva modalitat dual. - Assessorament individualitzat, Servei personalitzat de consultes dels visitants per tal d'acompanyar en la presa de decisions, resoldre els dubtes relacionats amb l'elecció d'itineraris formatius i facilitar la informació necessària per conèixer més a fons les característiques de l'oferta formativa i professional. - Telèfon d'atenció a l'estudiant i professorat 93 737 81 07, Número de telèfon des d'on un equip d'orientadores resoldrà els dubtes vinculats a l'oferta formativa, itineraris o expositors que els alumnes poden visitar durant el Saló així com dubtes relacionats amb la realització, inscripció i/o gestió de les activitats que pugui tenir el professorat. Servei actiu de l’1 de febrer al 30 de març. - Servei de consultes on line, servei per a la resolució de dubtes vinculats amb el món de la formació i les professions. Servei actiu de l’1 de febrer al 30 de març, a www.ensenyament.com. - Kit: “El teu Saló”, Materials didàctics, fitxes i eines de suport a l’orientació pel professorat (descarregable a www.ensenyament.com) Permet l’acompanyament en la presa de decisió d’uns estudis i una professió de l’alumnat. Així mateix, en el Saló Futura, enguany D’EP Institut dinamitzarà l’activitat “Tens una cita amb el futur!” en la que les persones que estan cercant un màster podran participar en un speed dating amb les empreses en les que podrien realitzar les pràctiques. A més, i en format breu, l’equip d’orientació impartirà unes càpsules breu sobre els aspectes clau a l’hora de triar un màster. Més informació a: www.ensenyament.com i www.salofutura.com