Les necessitat de la ciutadania evolucionen i amb l’objectiu de portar a terme elsajustaments necessaris (a nivell de serveis, plans, programes o polítiques…) calavaluar aquestes necessitats de forma periòdica.
Per això quan realitzem estudis diagnòstics o avaluacions de necessitats ensfocalitzem, d’una banda, amb l’anàlisi i l’abast de la problemàtica que justifica laintervenció i, d’altra banda, tractem de valorar els serveis o accions necessàries pera generar el canvi i/o transformació social.
D’EP és especialista en l’àmbit de l’avaluació i incorporem una gran diversitatd’enfocaments als que podem donar resposta a través de les diferents tècniques derecerca social aplicada: des de les mésdescriptives i qualitatives a les mésquantitatives i experimentals que ens permeten realitzar amb solvència tant estudisde satisfacció com avaluacions del disseny i avaluacions de procés/implementació deserveis, plans, programes o polítiques.
Els estudis i avaluacions d’impacte estan orientats a analitzar si el pla, programa, política… ha obtingut els resultats esperats.
Per això utilitzem metodologies pròpies dels estudis experimentals (amb assignació aleatòria de la intervenció i grup control simultani), quasi-experimentals (sense assignació aleatòria de la intervenció), estudis de casos i controls retrospectius i/o estudis de cohorts prospectius.
En aquest sentit, l’experiència de D’EP permet identificar i protocol·litzar la metodologia més adequada i eficient en termes d’avaluació d’impacte.
Els nostres estudis de mesura de l’impacte aporten evidències sobre si el projecte o política ha obtingut els resultats esperats, quin nivell de certesa tenim quan reportem uns resultats d’impacte determinats, fins a quin punt podem atribuir els resultats obtinguts al projecte realitzat i si aquests resultats són extrapolables a altres contextos o no.
Des de D’EP desenvolupem projectes que integren dinàmiques de conversa i escoltaactiva de la ciutadania amb l’objectiu de fomentar la participació i la transparència.
Per això despleguem tècniques i metodologies que busquen incorporar a la ciutadanaen l’acció pública a través de la deliberació i la participació ciutadana.
D’EP ofereix acompanyament en la identificació, definició i anàlisi de la informaciónecessària per a desenvolupar i/o reformular un servei o projecte.
En aquesta línia, la cerca i anàlisi de la informació, a nivell nacional i internacional,així com lesconsultes a experts i altres metodologies pròpies de la recerca social enspermeten desenvolupar tant processos de comparabilitat (benchmarking) iaprenentatge com descriure i identificar tendències de futur.
D’EP és una organització innovador amb un clar compromís orientat a la promoció dela recerca social aplicada i la transferència de coneixement. Per això, des de fa mésde 15 anys, participa en projectes europeus i altres convocatòries rellevants enl’àmbit de la ciències socials (com poden ser el programa Recercaixa, els programes d’Agenda Digital…).
Actualment compta amb una xarxa de més de 60 socis a nivell europeu, unacombinació departnerspúblics i privats, que són una mostra del potencial i capacitatd’obertura a l’exterior de l’empresa.
D'EP Institut col·labora per tercer any consecutiu en l’avaluació del Programa Enguany s’està portant a terme la tercera edició del Programa FutbolNet a Oman, Qatar i Iraq, i la primera edició a Aràbia Saudita, Argentina i Brasil. FutbolNet és un projecte basat en la metodologia Futbol3, una eina d’intervenció social d’èxit reconegut en experiències a Colòmbia i a Alemanya. És un mètode innovador que reeduca a través de l’esport i permet treballar amb grups de joves temes com la convivència, la discriminació, el gènere, etc. La clau a FutbolNet és el diàleg. A través d’aquesta eina, els jugadors i jugadores no només entren en una relació de respecte i enteniment mutu, sinó que també adquireixen confiança en si mateixos i sentit de responsabilitat. D'EP Institut porta a terme les tasques d’avaluació de la satisfacció i l’impacte del Programa. En aquest sentit, es fa seguiment de la implementació del Programa i del grau de satisfacció i impacte a través de diferents metodologies (enquestes, entrevistes, grups de discussió i observacions no participants). Més informació a: http://fundacio.fcbarcelona.cat/
D'EP participa per cinquè any en la realització d'aquest informe Aquest 2013 s’està portant a terme el XXIV Estudi Fundación Affinity sobre l’abandonament d'animals de companyia, que comptarà per 5è any amb el suport tècnic de D'EP Institut. Actualment, s'estan recopilant les dades sobre el nombre de gossos i gats abandonats o perduts a l'Estat espanyol durant l'any 2012. Per tal aconseguir aquestes xifres, durant els mesos d’abril i maig, D'EP Institut es posarà en contacte amb més de 700 municipis, de més de 10.000 habitants, i més de 300 protectores d’animals. Addicionalment, a través d’aquesta recollida de dades, també s’intenta copsar informació relativa a l’estat dels animals recollits, saber els motius del seu abandonament i les adopcions. A més, D'EP Institut serà responsable de l’estimació i anàlisi de dades per tal d’elaborar, conjuntament amb la Fundación Affinity, l’estudi d’enguany. Més informació: www.fundacion-affinity.org
Amb motiu de la propera finalització de l’obra constructiva de la Basílica de la Sagrada Família, la Fundació Junta Constructora del Temple Expiatori de la Sagrada Família vol focalitzar els seus esforços fundacionals en l’Obra Social. En aquest context s’ha presentat una nova convocatòria d’ajudes a projectes socials portats a terme a l’Arxidiòcesi de Barcelona per tal de donar resposta a les necessitats socials d’aquesta àrea geogràfica. D’EP Institut, com a secretaria tècnica del projecte, ha col·laborat en disseny i conceptualització de les bases d’aquestes ajudes per tal de dur a terme la primera edició de la convocatòria, i un cop tancat el període de recepció de les candidatures realitzarà l’avaluació dels projectes presentant una proposta de candidatures finalistes per a la valoració del jurat. Més informació: https://sagradafamilia.org/fons-accio-social
La 52 edició del RallyRACC, l’únic mixt del Campionat del Món, celebrarà aquest any la seva 12a edició consecutiva amb l’epicentre situat a la Costa Daurada, amb Salou i PortAventura World com a nuclis, encara que disputarà la seva primera prova especial a la ciutat de Barcelona. D'EP Institut és l’encarregada de realitzar l’estudi d’impacte econòmic sobre el territori i de satisfacció dels espectadors. Durant 4 dies es disputen dinou trams que totalitzaran 321,08 quilòmetres cronometrats dels 1.057,23 km de què consta l’itinerari, un repte logístic per realitzar 800 entrevistes en 10 punts diferents al llarg del recorregut. És la segona vegada que D'EP Institut realitza l’estudi d’impacte del RallyRACC. L’edició del 2015 va tenir un impacte de més de 38 milions d’euros al territori. Més informació: www.rallyracc.com
SUSTAIN és un projecte finançat en el marc del programa Horizon 2020 de la Comissió Europea que té com a objectiu descriure, comparar, implementar i avaluar estratègies de millora en els diferents models o experiències d’atenció integrada domiciliària per les persones grans. AQuAS ha estat responsable de dos estudis de cas d’atenció integrada a Catalunya, realitzats a Osona i Sabadell. AQuAS s’ha encarregat d’avaluar el grau d’implementació dels projectes de millora en l’atenció integrada a pacients de 65 anys o més amb necessitats de salut i socials complexes i d’identificar barreres i facilitadors per l’èxit de les actuacions i millores proposades. En aquest context D'EP Institut ha donat suport a AQuAS en l’anàlisi quantitativa i qualitativa de la informació recollida. S’han analitzat i elaborat informes a partir de les dades recollides mitjançant enquestes a persones usuàries, cuidadores i a professionals. S’ha realitzat la transcripció i anàlisi amb ATLAS-ti de les entrevistes a persones usuàries i/o cuidadores i a gestors d’atenció integrada, així com dels grups focals a professionals. Per més informació: http://aquas.gencat.cat/en/ambits/internacional/avaluacio-i-qualitat/sustain/ http://www.sustain-eu.org/