Les necessitat de la ciutadania evolucionen i amb l’objectiu de portar a terme elsajustaments necessaris (a nivell de serveis, plans, programes o polítiques…) calavaluar aquestes necessitats de forma periòdica.
Per això quan realitzem estudis diagnòstics o avaluacions de necessitats ensfocalitzem, d’una banda, amb l’anàlisi i l’abast de la problemàtica que justifica laintervenció i, d’altra banda, tractem de valorar els serveis o accions necessàries pera generar el canvi i/o transformació social.
D’EP és especialista en l’àmbit de l’avaluació i incorporem una gran diversitatd’enfocaments als que podem donar resposta a través de les diferents tècniques derecerca social aplicada: des de les mésdescriptives i qualitatives a les mésquantitatives i experimentals que ens permeten realitzar amb solvència tant estudisde satisfacció com avaluacions del disseny i avaluacions de procés/implementació deserveis, plans, programes o polítiques.
Els estudis i avaluacions d’impacte estan orientats a analitzar si el pla, programa, política… ha obtingut els resultats esperats.
Per això utilitzem metodologies pròpies dels estudis experimentals (amb assignació aleatòria de la intervenció i grup control simultani), quasi-experimentals (sense assignació aleatòria de la intervenció), estudis de casos i controls retrospectius i/o estudis de cohorts prospectius.
En aquest sentit, l’experiència de D’EP permet identificar i protocol·litzar la metodologia més adequada i eficient en termes d’avaluació d’impacte.
Els nostres estudis de mesura de l’impacte aporten evidències sobre si el projecte o política ha obtingut els resultats esperats, quin nivell de certesa tenim quan reportem uns resultats d’impacte determinats, fins a quin punt podem atribuir els resultats obtinguts al projecte realitzat i si aquests resultats són extrapolables a altres contextos o no.
Des de D’EP desenvolupem projectes que integren dinàmiques de conversa i escoltaactiva de la ciutadania amb l’objectiu de fomentar la participació i la transparència.
Per això despleguem tècniques i metodologies que busquen incorporar a la ciutadanaen l’acció pública a través de la deliberació i la participació ciutadana.
D’EP ofereix acompanyament en la identificació, definició i anàlisi de la informaciónecessària per a desenvolupar i/o reformular un servei o projecte.
En aquesta línia, la cerca i anàlisi de la informació, a nivell nacional i internacional,així com lesconsultes a experts i altres metodologies pròpies de la recerca social enspermeten desenvolupar tant processos de comparabilitat (benchmarking) iaprenentatge com descriure i identificar tendències de futur.
D’EP és una organització innovador amb un clar compromís orientat a la promoció dela recerca social aplicada i la transferència de coneixement. Per això, des de fa mésde 15 anys, participa en projectes europeus i altres convocatòries rellevants enl’àmbit de la ciències socials (com poden ser el programa Recercaixa, els programes d’Agenda Digital…).
Actualment compta amb una xarxa de més de 60 socis a nivell europeu, unacombinació departnerspúblics i privats, que són una mostra del potencial i capacitatd’obertura a l’exterior de l’empresa.
La plataforma Adolescents.cat amb més de 550.000 usuaris d’entre 12 i 20 anys juntament amb D’EP Institut han elaborat un estudi per conèixer l’experiència, la satisfacció i les necessitats dels adolescents en relació amb l’orientació acadèmica i professional. L’estudi s’ha realitzat a través d’una enquesta que han contestat més de 3.000 joves de Catalunya. Entre d’altres aspectes, l’estudi posa de manifest que 8 de cada 10 adolescents se senten perduts quan pensen amb el seu futur acadèmic o professional. La majoria confien principalment en la família, els amics i amigues i el professorat per prendre decisions sobre el seu futur i accedeixen a la informació a través d’internet, fent tests d’orientació, anant a fires o visitant centres d’educació superior. En general, els adolescents valoren amb un 5,8 sobre 10 la seva experiència amb els serveis d’orientació, i tot i que el 83,5% se sent més còmode amb un servei d’orientació presencial gairebé 9 de cada 10 veu necessari disposar d’un servei online per la resolució de dubtes. Informe final Orientacio Adolescent cat
Espai per a compartir coneixements i experiències La trobada, celebrada el 20 de novembre a Barcelona, té com a objectiu crear un espai perquè els responsables de la gestió i direcció dels centres educatius puguin compartir els seus coneixements i experiències relacionats amb el màrqueting educatiu. La jornada versa sobre les temàtiques "marca educativa", "captació de l'alumnat" i "eines de comunicació" amb les ponències impartides per Josep Lluís Segú, director general de D'EP Institut i Educaweb; José Antonio Segarra Torres, professor del Departament de Màrqueting de l'IESE; Jaume Vilella, director general de l’Escola Internacional del Camp; Sílvia Amblàs, directora de D'EP Institut; Alfons Casas del Departament de Màrqueting i Comercial de Catalunya Ràdio; i Julio Andreu, consultor pedagògic de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya. A més compta amb una taula rodona amb la presència de Berta Fraguas, directora general de la Fundación Colegios del Mundo Unido, Eulàlia Balañà, directora de l’Escola Bressol Cel Blau, i Maite Viudes, directora general Adjunta de la Fundació UPF. Podeu consultar el programa clicant el següent enllaç Més informació: www.escolacristiana.org
Per segon any consecutiu, D'EP Institut s’encarrega de la gestió de l’Observatori Europeu Ciutats i Pobles per a Tothom L’Observatori Europeu Ciutats i Pobles per a Tothom és una eina creada per dinamitzar els processos de participació entre ciutadania, polítics i tècnics, per tal de millorar l'accessibilitat dels entorns urbans dels serveis, i crear nous models de gestió que tinguin en compte les característiques i els interessos de les persones que viuen als municipis. La funció de l’Observatori és conèixer, avaluar i informar sobre la situació de la ciutat i l'intercanvi d'experiències encaminades a aconseguir que la interacció entre la ciutat i tots els seus habitants sigui més amable i afavoreixi l'evolució positiva de les persones amb discapacitat. En aquest context, des del 2013, la tasca de D'EP Institut ha consistit en dinamitzar i potenciar la creació i difusió de continguts relacionats amb l’Observatori a través de la seva pàgina web i del seu canal de twitter. Més informació: www.bcn.cat/europeforall https://twitter.com/EuropeForAll
D'EP Institut participa en el benchmarking internacional de pràctiques de referència
JobTribu és un projecte europeu finançat a través del Programa PROGRESS 2007-2013 i orientat principalment als joves, que va ser creat amb el principal objectiu de definir en quina mesura els serveis d’orientació educativa i laboral poden beneficiar-se de les oportunitats que representen les noves tecnologies, especialment les eines Web 2.0.
Per tal de conèixer com aplicar els nous instruments adequadament, el projecte va dur a terme una investigació a nivell europeu de les millors pràctiques en l’ús de les TIC en els serveis d’orientació i es van realitzar una sèrie de proves pilot en els països participants. Uns estudis dels que se n’extreuen una sèrie d’eines i metodologies d’aplicació que han de servir per a la millora d’aquests serveis.
D'EP Institut, l’únic partner espanyol en el projecte JobTribu, participà conjuntament amb diferents organitzacions d’un total de cinc països: Itàlia, Gran Bretanya, Àustria, Romania i Espanya.
En concret, D'EP Institut s’encarregà d’analitzar l’ús de les bases de dades online com a eina per a l’auto-orientació, fent servir com a exemple el portal Educaweb i dues de les seves eines d’orientació acadèmica i professional: el Gran Recorregut i el NEPTU. S’analitzaren també les possibles utilitats de les xarxes socials dins l’àmbit dels serveis d’orientació.
Tal i com indica l’elevat nombre de visites diàries rebudes a la web d’Educaweb (entorn a les 15.000) existeix una alta demanda d’informació de qualitat pel que fa a l’oferta educativa. Els usuaris són principalment estudiants, professionals de l’educació i famílies en busca de cursos, publicacions, articles o eines.
En el context del projecte JOBTRIBU, aquestes eines van ser promocionades a Facebook i les xarxes socials i es van impartir sessions presencials en diversos centres educatius catalans dirigides a joves de 16-20 anys i estudiants de Secundària (14-16). Posteriorment, les eines van ser avaluades pels usuaris.
Mitjançant GR, els joves poden identificar a través d’un qüestionari les àrees d’aprenentatge i professions que millor encaixen en el seu perfil, una eina que requereix ser complementada amb activitats addicionals d’orientació. Pel que fa a Neptu, l’ús d’aquesta intranet d’oferta educativa i professional supervisat per un orientador compta amb una important popularitat, tot i que moltes escoles i centres educatius segueixen preferint l’antic sistema de recursos impresos.
Les xarxes socials ténen com a principals avantatges ser eines de comunicació que ens permeten arribar a noves audiències i al públic jove i estar presents allà on els nostres usuaris es comuniquen. Tanmateix, la necessitat de gestió constant i la manca de feedback són alguns inconvenients a tenir en compte.
Per a més informació: www.jobtribu.eu
Enguany D'EP Institut està portant a terme l’avaluació del Programa FutbolNet a Argentina, Brasil i Colòmbia
FutbolNet és un projecte basat en la metodologia Futbol3, una eina d’intervenció social que, a través de l’esport, vol incidir en els joves amb temes com la convivència, la discriminació, el gènere, etc.
La clau a FutbolNet és el diàleg. A través d’aquesta eina, els jugadors i jugadores no només entren en una relació de respecte i enteniment mutu, sinó que també adquireixen confiança en si mateixos i sentit de responsabilitat.
D'EP Institut porta a terme les tasques d’avaluació en relació amb la implementació del Programa, la satisfacció dels diferents agents implicats i la mesura de l’impacte a través de diferents metodologies (enquestes, entrevistes, grups de discussió i observacions no participants).
Més informació: fundacio.fcbarcelona.cat