Les necessitat de la ciutadania evolucionen i amb l’objectiu de portar a terme elsajustaments necessaris (a nivell de serveis, plans, programes o polítiques…) calavaluar aquestes necessitats de forma periòdica.
Per això quan realitzem estudis diagnòstics o avaluacions de necessitats ensfocalitzem, d’una banda, amb l’anàlisi i l’abast de la problemàtica que justifica laintervenció i, d’altra banda, tractem de valorar els serveis o accions necessàries pera generar el canvi i/o transformació social.
D’EP és especialista en l’àmbit de l’avaluació i incorporem una gran diversitatd’enfocaments als que podem donar resposta a través de les diferents tècniques derecerca social aplicada: des de les mésdescriptives i qualitatives a les mésquantitatives i experimentals que ens permeten realitzar amb solvència tant estudisde satisfacció com avaluacions del disseny i avaluacions de procés/implementació deserveis, plans, programes o polítiques.
Els estudis i avaluacions d’impacte estan orientats a analitzar si el pla, programa, política… ha obtingut els resultats esperats.
Per això utilitzem metodologies pròpies dels estudis experimentals (amb assignació aleatòria de la intervenció i grup control simultani), quasi-experimentals (sense assignació aleatòria de la intervenció), estudis de casos i controls retrospectius i/o estudis de cohorts prospectius.
En aquest sentit, l’experiència de D’EP permet identificar i protocol·litzar la metodologia més adequada i eficient en termes d’avaluació d’impacte.
Els nostres estudis de mesura de l’impacte aporten evidències sobre si el projecte o política ha obtingut els resultats esperats, quin nivell de certesa tenim quan reportem uns resultats d’impacte determinats, fins a quin punt podem atribuir els resultats obtinguts al projecte realitzat i si aquests resultats són extrapolables a altres contextos o no.
Des de D’EP desenvolupem projectes que integren dinàmiques de conversa i escoltaactiva de la ciutadania amb l’objectiu de fomentar la participació i la transparència.
Per això despleguem tècniques i metodologies que busquen incorporar a la ciutadanaen l’acció pública a través de la deliberació i la participació ciutadana.
D’EP ofereix acompanyament en la identificació, definició i anàlisi de la informaciónecessària per a desenvolupar i/o reformular un servei o projecte.
En aquesta línia, la cerca i anàlisi de la informació, a nivell nacional i internacional,així com lesconsultes a experts i altres metodologies pròpies de la recerca social enspermeten desenvolupar tant processos de comparabilitat (benchmarking) iaprenentatge com descriure i identificar tendències de futur.
D’EP és una organització innovador amb un clar compromís orientat a la promoció dela recerca social aplicada i la transferència de coneixement. Per això, des de fa mésde 15 anys, participa en projectes europeus i altres convocatòries rellevants enl’àmbit de la ciències socials (com poden ser el programa Recercaixa, els programes d’Agenda Digital…).
Actualment compta amb una xarxa de més de 60 socis a nivell europeu, unacombinació departnerspúblics i privats, que són una mostra del potencial i capacitatd’obertura a l’exterior de l’empresa.
L'estructura del treball està canviant i la gestió de la pròpia carrera i del procés d'aprenentatge és un desafiament constant. Això fa necessari que els serveis d'educació i orientació s'encarreguin de promoure i desenvolupar en els ciutadans les habilitats necessàries per a dirigir el seu aprenentatge i la seva trajectòria professional al llarg de la vida.
El projecte LEADER, cofinançat a través del Programa Erasmus+ de la Unió Europea, té com a objectius definir i compartir una estructura de gestió de les competències professionals (CMS) i desenvolupar fonts de formació per als orientadors professionals. Les competències professionals són aquelles competències, atributs, actituds i coneixements que les persones necessiten per tal de gestionar les seves carreres. El seu desenvolupament és un dels objectius fonamentals de l'orientació permanent.
Com a empresa especialitzada en educació, formació i treball, D'EP Institut ha participat en l'elaboració el primer informe del projecte LEADER, “Descripció de les capacitats d'orientació”, presentat a la Conferència Internacional de Barcelona aquest mes d'abril. El document presenta una anàlisi de les dades recollides durant la primera fase del projecte i explora el concepte d'habilitats de gestió de la carrera professional des de la perspectiva dels països socis: Itàlia, Espanya, Romania, Grècia, Turquia i el Regne Unit. Les dades van ser recollides a través d'enquestes i grups focals formats per orientadors amb funcions relacionades amb la carrera professional en els països socis.
Després d'una primera reunió al Regne Unit l'any 2014 i una segona a Turquia el 2015, aquest mes d'abril el consorci ha celebrat a Barcelona la conferència “Lifelong guidance in Europe: improving Career Management Skills”, una trobada en la que s'han dut a terme una sèrie de sessions de treball amb els partners del projecte. L'objectiu principal de la conferència ha estat l'intercanvi de coneixements sobre els aspectes metodològics i pedagògics d'una nova xarxa de gestió d'habilitats professionals per a un sistema d'orientació europeu al llarg de tota la vida. Una trobada en la que professors, orientadors, educadors, tutors i formadors de tota Europa han intercanviat idees i coneixements sobre els nous models d'orientació professional i les noves eines d'orientació i formació.
Més informació: http://www.leaderproject.eu/
DE’P Institut ha avaluat el Programa APP del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) tenint en compte l’anàlisi del disseny i de la implementació i l’anàlisi de resultats i impacte. La idea és aportar informació útil i possibles recomanacions per valorar la seva continuïtat en un futur. L’avaluació s’ha desenvolupat en base a la teoria del canvi plantejada utilitzant diferents fonts i tècniques:
El dilluns 19 d'octubre de 2015 es va realitzar una presentació de resultats de l'estudi sobre l'impacte dels programes de mobilitat europea en el creixement personal i professional dels participants del projecte MOB GAE. D'EP Institut es va presentar els resultats de l'estudi en conjunt amb Nexes, altre soci del projecte europeu que està finançat per la Comissió Europea dins del programa d'aprenentatge permanent, l'acció KA4.
L'acte es va celebrar a la Casa del Mar de Barcelona i va comptar amb una intervenció d'’Esther Estany, cap de l'àrea de programes internacionals del departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya amb el títol "Passat, present i futur dels programes de mobilitat professional".
Aquest estudi està basat en 2.289 respostes a una enquesta online, 243 entrevistes personals i 25 grups de discussió, ha analitzat quins aspectes a nivell personal i professional s’han vist beneficiats gràcies a l’estada a un altre país. D’entre els participants a l’estudi, el 51% ha realitzat mobilitat relacionada amb la feina, el 31% en l’estudi i un 8% per voluntariat. La majoria dels participants ha realitzat estudis o treballat a l’estranger entre els 21 i els 24 anys.
Els resultats principals es resumeix en la següent infografia:
D'EP Institut porta a terme l'Enquesta a la joventut de Catalunya 2012 D'EP Institut i APLICA duen a terme l'Enquesta de joventut de Catalunya 2012. Es tracta d'una estadística oficial inclosa al Programa Anual d'Actuació Estadística de 2012, en desplegament de la llei del Pla Estadístic de Catalunya 2011-2014. El principal objectiu d'aquesta enquesta, coordinada per la Direcció General de Joventut, és recollir informació sobre la situació i necessitats dels joves a Catalunya. El coneixement d'aquesta realitat ha de facilitar formular polítiques socials dirigides a aquest col·lectiu . L'enquesta consta de 3.002 entrevistes personals domiciliàries a persones d'entre 15 i 34 anys que viuen a Catalunya. Per a més informació: http://www.gencat.cat/joventut/observatori
Una de les finalitats fundacionals de la Fundació Junta Constructora del Temple Expiatori de la Sagrada Família és difondre la vida i obra de l’arquitecte Antoni Gaudí. Un dels pilars per difondre aquest coneixement és oferir visites didàctiques a la Basílica de la Sagrada Família als centres educatius. Per fer-ho, des del temple s’organitzen activitats al voltant de projectes que vinculen l’art-patrimoni cultural i l’educació. En aquest sentit, la Fundació Junta Constructora del Temple Expiatori de la Sagrada Família ha comptat amb la col·laboració de D'EP Institut per a realitzar una cerca en profunditat de les bones pràctiques al voltant del treball de l’Art-Patrimoni i Educació. Els objectius del benchmarking han estat: 1) Identificar bones pràctiques de projectes col·laboratius d’Art-Patrimoni i Educació en el context escolar a nivell nacional i internacional i detectar impulsors de projectes, centres educatius i culturals punters, i 2) A partir de la cerca de bones pràctiques i el contacte amb els seus impulsors, facilitar sinèrgies i col·laboracions amb altres entitats i iniciatives. Per assolir aquests objectius, la metodologia ha consistit en la cerca documental de projectes col·laboratius a Catalunya, Europa i els Estats Units; i la realització d’entrevistes als impulsors clau. Més informació: http://www.sagradafamilia.org/