Les necessitat de la ciutadania evolucionen i amb l’objectiu de portar a terme els ajustaments necessaris (a nivell de serveis, plans, programes o polítiques…) cal avaluar aquestes necessitats de forma periòdica.
Per això quan realitzem estudis diagnòstics o avaluacions de necessitats ens focalitzem, d’una banda, amb l’anàlisi i l’abast de la problemàtica que justifica la intervenció i, d’altra banda, tractem de valorar els serveis o accions necessàries per a generar el canvi i/o transformació social.
D’EP és especialista en l’àmbit de l’avaluació i incorporem una gran diversitat d’enfocaments als que podem donar resposta a través de les diferents tècniques de recerca social aplicada: des de les més descriptives i qualitatives a les més quantitatives i experimentals que ens permeten realitzar amb solvència tant estudis de satisfacció com avaluacions del disseny i avaluacions de procés/implementació de serveis, plans, programes o polítiques.
Els estudis i avaluacions d’impacte estan orientats a analitzar si el pla, programa, política… ha obtingut els resultats esperats.
Per això utilitzem metodologies pròpies dels estudis experimentals (amb assignació aleatòria de la intervenció i grup control simultani), quasi-experimentals (sense assignació aleatòria de la intervenció), estudis de casos i controls retrospectius i/o estudis de cohorts prospectius.
En aquest sentit, l’experiència de D’EP permet identificar i protocol·litzar la metodologia més adequada i eficient en termes d’avaluació d’impacte.
Els nostres estudis de mesura de l’impacte aporten evidències sobre si el projecte o política ha obtingut els resultats esperats, quin nivell de certesa tenim quan reportem uns resultats d’impacte determinats, fins a quin punt podem atribuir els resultats obtinguts al projecte realitzat i si aquests resultats són extrapolables a altres contextos o no.
Des de D’EP desenvolupem projectes que integren dinàmiques de conversa i escolta activa de la ciutadania amb l’objectiu de fomentar la participació i la transparència.
Per això despleguem tècniques i metodologies que busquen incorporar a la ciutadana en l’acció pública a través de la deliberació i la participació ciutadana.
D’EP ofereix acompanyament en la identificació, definició i anàlisi de la informació necessària per a desenvolupar i/o reformular un servei o projecte.
En aquesta línia, la cerca i anàlisi de la informació, a nivell nacional i internacional, així com les consultes a experts i altres metodologies pròpies de la recerca social ens permeten desenvolupar tant processos de comparabilitat (benchmarking) i aprenentatge com descriure i identificar tendències de futur.
D’EP és una organització innovador amb un clar compromís orientat a la promoció de la recerca social aplicada i la transferència de coneixement. Per això, des de fa més de 15 anys, participa en projectes europeus i altres convocatòries rellevants en l’àmbit de la ciències socials (com poden ser el progrma Recercaixa, els programes d’Agenda Digital…).
Actualment compta amb una xarxa de més de 60 socis a nivell europeu, una combinació de partners públics i privats, que són una mostra del potencial i capacitat d’obertura a l’exterior de l’empresa.
DEP Institut ha portat a terme l’estudi sobre els valors de la ciutat i la ciutadania amb l’objectiu de conèixer la visió que els barcelonins i barcelonines tenen de la ciutat així com dels valors i posicionaments associats a aquesta visió.
L’estudi s’ha focalitzat en identificar quines són les línies dominants en el discurs sobre la ciutat, quin és el sentiment que preval en la mirada cap a la ciutat i com aquest discurs es basa en uns determinats valors.
El 30 de novembre de 2016, el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, va ser l’encarregat d’inaugurar la jornada ‘Mapa de valors de Barcelona’on es van presentar publicament els resultats de l’estudi.
Més informació: ajuntament.barcelona.cat
Els dies 3, 4 i 5 de maig es va celebrar a Barcelona la 3a reunió transnacional del projecte DOC (Digital Orientation Competences) (Núm. proyecto: 2015-1-BG01-KA202-014326). El projecte DOC, cofinançat a través del Programa Erasmus+ de la Unió Europea, està liderat per la Universitat de Sofia (Bulgària) i té com a socis a: National Agency for Vocational Education and Training (NAVET) (Bulgària), SU Panayot Volov (Bulgària), PG po KTS (Bulgària), Centre Studi Pluriversum (Itàlia), Universita degli Studi di Camerino (Itàlia), Fundatia Satean (Romania) i DEP Institut (Espanya). El projecte té com a objectiu transferir i adaptar al context búlgar una eina digital de suport a l'orientació acadèmica i professional. Aquesta eina ha estat prèviament desenvolupada a Gran Bretanya (Kudos), Itàlia (SORPRENDO), i Romania (Career4U) i a Bulgària rebrà el nom de Karieratami. L’eina permet relacionar competències, interessos, valors, motivacions i personalitat amb professions o formació per assolir-les. La reunió ha facilitat avançar en el procés de definició de la plataforma per a usuaris i professionals i en l’elaboració de la guia metodològica. Durant la reunió, els socis del projecte van visitar la Fundació Intermèdia i una de les oficines del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) on van rebre informació sobre els programes, projectes i activitats d’orientació que realitzen aquestes entitats amb diversos col·lectius.
Ciutats amigues amb les persones grans és un projecte promogut per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), per impulsar polítiques dirigides a adaptar les ciutats i el seus serveis perquè les persones grans visquin amb seguretat, mantinguin la seva salut i participin en la vida de la ciutat. La idea de base és que una ciutat amiga de les persones grans és una ciutat per a totes les edats. L’any 2011, Manresa va ser reconeguda Ciutat amiga de la gent gran per l’Organització Mundial de la Salut. Per aquest motiu, treballa per donar resposta a les inquietuds de les persones grans, recollides a través d’un procés participatiu. En aquest context, la Diputació de Barcelona ha comptat amb la col·laboració de DEP Institut per tal d’avaluar els resultats del projecte “Ciutats Amigues de les Persones Grans” a la ciutat de Manresa. Els objectius de l’avaluació han estat avaluar si la població diana del projecte s’està beneficiant, i avaluar el projecte en quant a funcionament i organització interna. Per assolir aquests objectius, s’han recollit indicadors, realitzat enquestes a població general i a persones de més de 65 anys, entrevistes i grups de discussió. Més informació: https://www.manresa.cat/web/article/4282-manresa-ciutat-amiga-de-la-gent-gran
La plataforma Adolescents.cat amb més de 550.000 usuaris d’entre 12 i 20 anys juntament amb D’EP Institut han elaborat un estudi per conèixer l’experiència, la satisfacció i les necessitats dels adolescents en relació amb l’orientació acadèmica i professional. L’estudi s’ha realitzat a través d’una enquesta que han contestat més de 3.000 joves de Catalunya. Entre d’altres aspectes, l’estudi posa de manifest que 8 de cada 10 adolescents se senten perduts quan pensen amb el seu futur acadèmic o professional. La majoria confien principalment en la família, els amics i amigues i el professorat per prendre decisions sobre el seu futur i accedeixen a la informació a través d’internet, fent tests d’orientació, anant a fires o visitant centres d’educació superior. En general, els adolescents valoren amb un 5,8 sobre 10 la seva experiència amb els serveis d’orientació, i tot i que el 83,5% se sent més còmode amb un servei d’orientació presencial gairebé 9 de cada 10 veu necessari disposar d’un servei online per la resolució de dubtes. Informe final Orientacio Adolescent cat