D’EP Institut participa en el benchmarking internacional de pràctiques de referència
JobTribu és un projecte europeu finançat a través del Programa PROGRESS 2007-2013 i orientat principalment als joves, que va ser creat amb el principal objectiu de definir en quina mesura els serveis d’orientació educativa i laboral poden beneficiar-se de les oportunitats que representen les noves tecnologies, especialment les eines Web 2.0.
Per tal de conèixer com aplicar els nous instruments adequadament, el projecte va dur a terme una investigació a nivell europeu de les millors pràctiques en l’ús de les TIC en els serveis d’orientació i es van realitzar una sèrie de proves pilot en els països participants. Uns estudis dels que se n’extreuen una sèrie d’eines i metodologies d’aplicació que han de servir per a la millora d’aquests serveis.
D’EP Institut, l’únic partner espanyol en el projecte JobTribu, participà conjuntament amb diferents organitzacions d’un total de cinc països: Itàlia, Gran Bretanya, Àustria, Romania i Espanya.
En concret, D’EP Institut s’encarregà d’analitzar l’ús de les bases de dades online com a eina per a l’auto-orientació, fent servir com a exemple el portal Educaweb i dues de les seves eines d’orientació acadèmica i professional: el Gran Recorregut i el NEPTU. S’analitzaren també les possibles utilitats de les xarxes socials dins l’àmbit dels serveis d’orientació.
Tal i com indica l’elevat nombre de visites diàries rebudes a la web d’Educaweb (entorn a les 15.000) existeix una alta demanda d’informació de qualitat pel que fa a l’oferta educativa. Els usuaris són principalment estudiants, professionals de l’educació i famílies en busca de cursos, publicacions, articles o eines.
En el context del projecte JOBTRIBU, aquestes eines van ser promocionades a Facebook i les xarxes socials i es van impartir sessions presencials en diversos centres educatius catalans dirigides a joves de 16-20 anys i estudiants de Secundària (14-16). Posteriorment, les eines van ser avaluades pels usuaris.
Mitjançant GR, els joves poden identificar a través d’un qüestionari les àrees d’aprenentatge i professions que millor encaixen en el seu perfil, una eina que requereix ser complementada amb activitats addicionals d’orientació. Pel que fa a Neptu, l’ús d’aquesta intranet d’oferta educativa i professional supervisat per un orientador compta amb una important popularitat, tot i que moltes escoles i centres educatius segueixen preferint l’antic sistema de recursos impresos.
Les xarxes socials ténen com a principals avantatges ser eines de comunicació que ens permeten arribar a noves audiències i al públic jove i estar presents allà on els nostres usuaris es comuniquen. Tanmateix, la necessitat de gestió constant i la manca de feedback són alguns inconvenients a tenir en compte.
Per a més informació: www.jobtribu.eu
Cultura Universalis pretén desenvolupar i posar a prova una sèrie de tallers d'activitats creatives basades en la cultura i un joc interactiu en línia per millorar la competència intercultural i l'actitud prosocial a través de l'art en infants de 7 a 14 anys, el caràcter i potencial dels quals encara estan en desenvolupament, per la qual cosa la seva receptivitat a diferents estímuls és més àmplia. Tots els materials s'organitzen a través de 7 temàtiques:
Punt de Referència és una associació que acompanya a jovent tutelat i extutelat i/o en risc d’exclusió en el seu procés d’emancipació. Durant el 2022 i el 2023, D’EP Institut ha donat suport a l’associació en l’avaluació de projectes relacionats amb:
La Fundació Caja Navarra aporta anualment un fons destinat a les crisis humanitàries oblidades. D’EP Institut va donar suport en la gestió de la convocatòria de 2023 en què es van presentar 8 entitats i se’n van beneficiar tres: Manos Unidas, UNICEF i EACNUR. Concretament D’EP s’ha encarregat de preparar els materials pel jurat, sistematitzant els criteris d’avaluació, recollir les seves aportacions i oferir els resultats de la seva valoració.
D’EP Institut ha dinamitzat les sessions impulsades pel Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) per identificar els 10 reptes per al Desenvolupament Sostenible (edició 2022 - publicada el 2023) que han comptat amb la participació de l’Aliança Catalunya 2030. La tasca desenvolupada per D’EP Institut ha estat la preparació dels continguts i materials per les sessions, la dinamització d’aquestes i l’anàlisi i presentació de les conclusions. Prèviament a la primera sessió es va portar a terme una consulta online a membres de l’Aliança per tal de centrar el debat. En total s’han realitzat 4 sessions d’una durada aproximada de 4 hores cadascuna. Podeu consultar l’informe a: https://cads.gencat.cat/web/.content/Documents/Informes/2023/10-REPTES-15_09_23-ACCESSIBLE.pdf
DE’P Institut ha elaborat la “Guia pràctica d’avaluació dels Plans Locals de Salut”(PLS) a sol·licitud de la Diputació de Barcelona, per tal de tenir un document que faciliti l’avaluació i per tant valorar l’acompliment dels objectius plantejats. La guia aporta pautes per planificar i desenvolupar el seguiment i l’avaluació del PLS, i també fa recomanacions sobre la difusió dels resultats obtinguts. S’estructura en 6 capítols i en el darrer s’ofereix un decàleg amb els 10 principis bàsics a tenir en compte en la realització del seguiment i/o avaluació d’un PLS. Per més informació: https://llibreria.diba.cat/cat/llibre/guia-practica-d-avaluacio-d-un-pla-local-de-salut_69070