LCI Barcelona, Escola de Disseny i Arts Visuals, en la seva voluntat d’acostar-se als centres d’educació secundària, dotar de valor els estudis i professions vinculades al disseny i la creativitat, així com promoure aquestes vocacions, ha desenvolupat diverses iniciatives adreçades a alumnat de secundària. D’EP Institut col·labora en les iniciatives que a continuació es presenten.
Premi LCI al millor treball final de Batxillerat
LCI Barcelona convoca anualment, i des del curs 2018-19, el Premi LCI al millor treball final de Batxillerat. Es tracta d’un guardó per a reconèixer aquells projectes realitzats per alumnat de Batxillerat de centres públics, privats i concertats de Catalunya que facin un treball de recerca relacionat amb les àrees de formació de LCI Barcelona: Disseny de Moda, Disseny Gràfic, Disseny d’Interiors, Animació, Disseny de Videojocs, Disseny de Producte, Fotografia i Innovació i Creativitat.
LCI Quest és una eina per a la reflexió i l’autoconeixement que té com a objectiu acompanyar a l’alumnat en el procés de reflexió i presa de decisions respecte al seu futur acadèmic i professional.
L’eina planteja tot un seguit de preguntes per a conèixer el grau d’assoliment de les competències per a la gestió de la carrera professional i també sobre interessos acadèmics i professionals. Un cop finalitzat el test, es genera un informe de retorn per ajudar a l’alumnat a reflexionar i a prendre decisions sobre la tria d’uns estudis i una professió.
LCI Barcelona col·labora amb Junior Report – el diari per a joves lectors – en la difusió de propostes, recursos i temes d’actualitat que fomentin el pensament crític de l’alumnat.
En el marc d’aquesta col·laboració i també amb D’EP Institut com a institució està especialitzada en orientació acadèmica i professional, s’ha posat en marxa una nova secció d’orientació acadèmica.
Per a conèixer totes les iniciatives de LCI Barcelona adreçades a centres d’educació secundària: https://ca.lcibarcelona.com/sobre-nosaltres/centres-educatius
VRGreen Adventure és una iniciativa innovadora per respondre a la creixent necessitat d’incentivar actituds proambientals en l’alumnat des d’una edat primerenca. Aquest projecte, co-finançat pel programa Erasmus+ de la Unió Europea, s'ha liderat des de D’EP Institut i ha creat diversos materials educatius perquè els i les alumnes es converteixin en agents de canvi verd. En el marc del projecte s’ha creat :
Cultura Universalis pretén desenvolupar i posar a prova una sèrie de tallers d'activitats creatives basades en la cultura i un joc interactiu en línia per millorar la competència intercultural i l'actitud prosocial a través de l'art en infants de 7 a 14 anys, el caràcter i potencial dels quals encara estan en desenvolupament, per la qual cosa la seva receptivitat a diferents estímuls és més àmplia. Tots els materials s'organitzen a través de 7 temàtiques:
Punt de Referència és una associació que acompanya a jovent tutelat i extutelat i/o en risc d’exclusió en el seu procés d’emancipació. Durant el 2022 i el 2023, D’EP Institut ha donat suport a l’associació en l’avaluació de projectes relacionats amb:
La Fundació Caja Navarra aporta anualment un fons destinat a les crisis humanitàries oblidades. D’EP Institut va donar suport en la gestió de la convocatòria de 2023 en què es van presentar 8 entitats i se’n van beneficiar tres: Manos Unidas, UNICEF i EACNUR. Concretament D’EP s’ha encarregat de preparar els materials pel jurat, sistematitzant els criteris d’avaluació, recollir les seves aportacions i oferir els resultats de la seva valoració.
D’EP Institut ha dinamitzat les sessions impulsades pel Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) per identificar els 10 reptes per al Desenvolupament Sostenible (edició 2022 - publicada el 2023) que han comptat amb la participació de l’Aliança Catalunya 2030. La tasca desenvolupada per D’EP Institut ha estat la preparació dels continguts i materials per les sessions, la dinamització d’aquestes i l’anàlisi i presentació de les conclusions. Prèviament a la primera sessió es va portar a terme una consulta online a membres de l’Aliança per tal de centrar el debat. En total s’han realitzat 4 sessions d’una durada aproximada de 4 hores cadascuna. Podeu consultar l’informe a: https://cads.gencat.cat/web/.content/Documents/Informes/2023/10-REPTES-15_09_23-ACCESSIBLE.pdf