D’EP porta a terme la 2a onada d’Indicadors Estratègics per a l’Institut de Gestió Estratègica, Promoció Econòmica i Societat de la Informació
El 46,9% de la població de Sant Cugat està bastant d’acord amb que la seva ciutat està pensada per a tothom. La mitjana del grau d’acord és, en aquest cas, de 6,7 punts sobre 10, lleugerament superior a la del novembre del 2008. Així ho confirma la 2a onada d’Indicadors Estratègics realitzada per D’EP Institut i impulsada per l’Institut de Gestió Estratègica, Promoció Econòmica i Societat de la Informació, amb el propòsit de millorar la gestió municipal.
El càlcul d’aquests indicadors estratègics ha permès estudiar el grau d’assoliment dels objectius concrets del Pla d’Alineació i Competitivitat Estratègica (2008-2011). Com en l’anterior edició, l’estudi s’ha basat en 800 entrevistes a homes i dones empadronats a Sant Cugat del Vallès, de 17 anys o més. Gràcies a aquests de Indicadors Estratègics entre d’altres elements, Sant Cugat encapçala per segon any consecutiu el rànquing d’ajuntaments més transparents de l’Estat.
Algunes de les temàtiques estudiades a la present onada han estat les següents:
Les famílies
La mitjana de satisfacció de la població que viu en llars familiars pel fet de residir a Sant Cugat és de 7,7 punts sobre 10. A més, el 73,2% de la ciutadania identifica Sant Cugat com una ciutat força o totalment adequada per a tota la família.
La gent gran
Pel que fa a les percepcions de la població de més de 65 anys, el 65,6% assegura estar bastant o totalment d’acord amb la idea que la seva ciutat s’adequa a les seves necessitats. Pel que fa al 2008, el conjunt de població que recolza aquesta afirmació ha augmentat en més de 8 punts percentuals.
La seguretat
La mitjana de valoració del nivell de seguretat a la ciutat és de 6,9 punts sobre 10. Evolutivament, encara que la mitjana s’ha mantingut en relació amb l’última vegada en què va ser testada, es pot observar una tendència positiva des del novembre del 2007.
Els nouvinguts
La mitjana de valoració del sentiment de pertinença al municipi és de 6,3 punts sobre 10. En relació amb el novembre del 2008, ha augmentat el percentatge de població que identifica Sant Cugat com una ciutat força o totalment acollidora passant del 78,0% al 83,8%.
Els carrers de la ciutat
D’entre els analitzats, l’aspecte del municipi millor valorat ha estat el mobiliari urbà amb 6,7 punts sobre 10, seguit de la neteja i higiene dels carrers, amb 6,6, la xarxa de clavegueram amb 6,4 punts i el enllumenat públic amb 6,3. L’aspecte pitjor valorat amb 5,8 punts sobre 10 ha estat la pavimentació dels carrers del municipi.
L’habitatge
La gestió del consistori en matèria d’habitatge públic rep una mitjana de valoració de 6,3 punts sobre 10. Evolutivament, la mitjana de valoració de la gestió del consistori en aquest aspecte presenta un creixement des del novembre del 2008.
L’origen de l’estudi
L’Ajuntament de Sant Cugat i D’EP porten treballant junts des del 2002 amb l’Observatori Sociològic Municipal. Ara, a més, des de fa dos anys també ho fan amb el Pla d’Alineació i Competitivitat Estratègica (PACTE).
Punt de Referència és una associació que acompanya a jovent tutelat i extutelat i/o en risc d’exclusió en el seu procés d’emancipació. Durant el 2022 i el 2023, D’EP Institut ha donat suport a l’associació en l’avaluació de projectes relacionats amb:
La Fundació Caja Navarra aporta anualment un fons destinat a les crisis humanitàries oblidades. D’EP Institut va donar suport en la gestió de la convocatòria de 2023 en què es van presentar 8 entitats i se’n van beneficiar tres: Manos Unidas, UNICEF i EACNUR. Concretament D’EP s’ha encarregat de preparar els materials pel jurat, sistematitzant els criteris d’avaluació, recollir les seves aportacions i oferir els resultats de la seva valoració.
D’EP Institut ha dinamitzat les sessions impulsades pel Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) per identificar els 10 reptes per al Desenvolupament Sostenible (edició 2022 - publicada el 2023) que han comptat amb la participació de l’Aliança Catalunya 2030. La tasca desenvolupada per D’EP Institut ha estat la preparació dels continguts i materials per les sessions, la dinamització d’aquestes i l’anàlisi i presentació de les conclusions. Prèviament a la primera sessió es va portar a terme una consulta online a membres de l’Aliança per tal de centrar el debat. En total s’han realitzat 4 sessions d’una durada aproximada de 4 hores cadascuna. Podeu consultar l’informe a: https://cads.gencat.cat/web/.content/Documents/Informes/2023/10-REPTES-15_09_23-ACCESSIBLE.pdf
DE’P Institut ha elaborat la “Guia pràctica d’avaluació dels Plans Locals de Salut”(PLS) a sol·licitud de la Diputació de Barcelona, per tal de tenir un document que faciliti l’avaluació i per tant valorar l’acompliment dels objectius plantejats. La guia aporta pautes per planificar i desenvolupar el seguiment i l’avaluació del PLS, i també fa recomanacions sobre la difusió dels resultats obtinguts. S’estructura en 6 capítols i en el darrer s’ofereix un decàleg amb els 10 principis bàsics a tenir en compte en la realització del seguiment i/o avaluació d’un PLS. Per més informació: https://llibreria.diba.cat/cat/llibre/guia-practica-d-avaluacio-d-un-pla-local-de-salut_69070
Novament D’EP Institut està donant suport en el projecte OpenCohesion School Catalunya que es va iniciar el curs escolar 2019-2020. Actualment el projecte s’impulsa des de la Àrea de Dades Obertes de la Direcció General d’Administració Digital (DGAD). L’alumnat de 3r i 4t d’ESO que hi participa desenvolupa una recerca, posant en pràctica els principis de l’auditoria ciutadana, fent servir dades i informació qualitativa per avaluar intervencions finançades per les polítiques de cohesió de la Unió Europea en el seu territori, aportant resultats i implicant-se activament. Durant el curs 2023-2024 D’EP Institut està realitzant l’acompanyament a la DGAD per a la implementació del projecte elaborant les guies didàctiques, dinamitzant els webinars i donant suport en el disseny de l’acte final. Per últim, s’ha encarregat de l’avaluació d’aquesta edició del projecte. Més informació: https://administraciodigital.gencat.cat/ca/dades/dades-obertes/projectes/open-cohesion-school/index.html