D’EP analitza l’evolució de l’ús dels Sistemes de Retenció Infantil
Els menors espanyols tenen el 42% més de possibilitats de morir en un accident de trànsit que els de la Unió Europea dels 20. En comparació amb països com Suècia o Alemanya les probabilitats són més del doble. El 2008, 84 nens van morir al nostre país a causa dels sinistres i 509 van resultar ferits. Així ho confirma el V Estudi RACC-JANÉ. Evolució de la seguretat infantil als vehicles realitzat per D’EP Institut.
Aquest projecte presenta l’evolució de l’ús dels Sistemes de Retenció Infantil (SRI) produïda a Barcelona, Madrid i València. Per a això, D’EP ha realitzat 2.250 observacions a les entrades dels centres d’educació infantil per recollir els hàbits i actituds dels acompanyants en relació a la seguretat dels nens als vehicles, combinant-les amb 1.538 entrevistes per avaluar els seus coneixements sobre les mesures de seguretat necessàries.
A la capital catalana al voltant del 15% dels vehicles observats amb nens d’entre els 0 i 6 anys i els 7 i 12 anys porten SRI i el 34,2% d’ells els utilitza de forma insegura. Pel que fa a Madrid, més del 96% dels automòbils porta algun sistema de retenció infantil, però el 21,7% no fa un ús correcte. Finalment, València amb un percentatge similar al de la capital espanyola, el 95% dels vehicles observats, porta un SRI i el 13% d’ells l’utilitza incorrectament.
DEP ha realitzat diferents estudis d’aquesta índole per a la Fundació RACC. El 2003, es va fer càrrec de l’elaboració d’un estudi observacional amb l’objectiu principal d’intentar quantificar l’ús de Sistemes de Retenció Infantil en els nens i nenes de 0 a 6 anys.
El 2005, aquest treball es va completar amb un altre que analitzava l’evolució de l’ús dels SRI en els últims anys i recollia l’opinió dels conductors que circulen amb menors, de 0 a 6 anys i de 7 a 12 anys, sobre aspectes com el coneixement de la normativa legal entorn a aquests dispositius de seguretat a les ciutats de Barcelona, Madrid i València.
L’estudi actual és una ampliació de l’anterior, l’objectiu ha estat quantificar i observar l’evolució de l’ús de les cadiretes infantils en els nens i nenes, així com analitzar l’actitud de la persona responsable davant els Sistemes de Retenció Infantil i els motius de col·locació del menor a l’interior de l’automòbil.
Punt de Referència és una associació que acompanya a jovent tutelat i extutelat i/o en risc d’exclusió en el seu procés d’emancipació. Durant el 2022 i el 2023, D’EP Institut ha donat suport a l’associació en l’avaluació de projectes relacionats amb:
La Fundació Caja Navarra aporta anualment un fons destinat a les crisis humanitàries oblidades. D’EP Institut va donar suport en la gestió de la convocatòria de 2023 en què es van presentar 8 entitats i se’n van beneficiar tres: Manos Unidas, UNICEF i EACNUR. Concretament D’EP s’ha encarregat de preparar els materials pel jurat, sistematitzant els criteris d’avaluació, recollir les seves aportacions i oferir els resultats de la seva valoració.
D’EP Institut ha dinamitzat les sessions impulsades pel Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) per identificar els 10 reptes per al Desenvolupament Sostenible (edició 2022 - publicada el 2023) que han comptat amb la participació de l’Aliança Catalunya 2030. La tasca desenvolupada per D’EP Institut ha estat la preparació dels continguts i materials per les sessions, la dinamització d’aquestes i l’anàlisi i presentació de les conclusions. Prèviament a la primera sessió es va portar a terme una consulta online a membres de l’Aliança per tal de centrar el debat. En total s’han realitzat 4 sessions d’una durada aproximada de 4 hores cadascuna. Podeu consultar l’informe a: https://cads.gencat.cat/web/.content/Documents/Informes/2023/10-REPTES-15_09_23-ACCESSIBLE.pdf
DE’P Institut ha elaborat la “Guia pràctica d’avaluació dels Plans Locals de Salut”(PLS) a sol·licitud de la Diputació de Barcelona, per tal de tenir un document que faciliti l’avaluació i per tant valorar l’acompliment dels objectius plantejats. La guia aporta pautes per planificar i desenvolupar el seguiment i l’avaluació del PLS, i també fa recomanacions sobre la difusió dels resultats obtinguts. S’estructura en 6 capítols i en el darrer s’ofereix un decàleg amb els 10 principis bàsics a tenir en compte en la realització del seguiment i/o avaluació d’un PLS. Per més informació: https://llibreria.diba.cat/cat/llibre/guia-practica-d-avaluacio-d-un-pla-local-de-salut_69070
Novament D’EP Institut està donant suport en el projecte OpenCohesion School Catalunya que es va iniciar el curs escolar 2019-2020. Actualment el projecte s’impulsa des de la Àrea de Dades Obertes de la Direcció General d’Administració Digital (DGAD). L’alumnat de 3r i 4t d’ESO que hi participa desenvolupa una recerca, posant en pràctica els principis de l’auditoria ciutadana, fent servir dades i informació qualitativa per avaluar intervencions finançades per les polítiques de cohesió de la Unió Europea en el seu territori, aportant resultats i implicant-se activament. Durant el curs 2023-2024 D’EP Institut està realitzant l’acompanyament a la DGAD per a la implementació del projecte elaborant les guies didàctiques, dinamitzant els webinars i donant suport en el disseny de l’acte final. Per últim, s’ha encarregat de l’avaluació d’aquesta edició del projecte. Més informació: https://administraciodigital.gencat.cat/ca/dades/dades-obertes/projectes/open-cohesion-school/index.html