DEP analitza l’evolució de l’ús dels Sistemes de Retenció Infantil

Els menors espanyols tenen el 42% més de possibilitats de morir en un accident de trànsit que els de la Unió Europea dels 20. En comparació amb països com Suècia o Alemanya les probabilitats són més del doble. El 2008, 84 nens van morir al nostre país a causa dels sinistres i 509 van resultar ferits. Així ho confirma el V Estudi RACC-JANÉ. Evolució de la seguretat infantil als vehicles realitzat per DEP Institut.

Aquest projecte presenta l’evolució de l’ús dels Sistemes de Retenció Infantil (SRI) produïda a Barcelona, ​​Madrid i València. Per a això, DEP ha realitzat 2.250 observacions a les entrades dels centres d’educació infantil per recollir els hàbits i actituds dels acompanyants en relació a la seguretat dels nens als vehicles, combinant-les amb 1.538 entrevistes per avaluar els seus coneixements sobre les mesures de seguretat necessàries.

A la capital catalana al voltant del 15% dels vehicles observats amb nens d’entre els 0 i 6 anys i els 7 i 12 anys porten SRI i el 34,2% d’ells els utilitza de forma insegura. Pel que fa a Madrid, més del 96% dels automòbils porta algun sistema de retenció infantil, però el 21,7% no fa un ús correcte. Finalment, València amb un percentatge similar al de la capital espanyola, el 95% dels vehicles observats, porta un SRI i el 13% d’ells l’utilitza incorrectament.

DEP ha realitzat diferents estudis d’aquesta índole per a la Fundació RACC. El 2003, es va fer càrrec de l’elaboració d’un estudi observacional amb l’objectiu principal d’intentar quantificar l’ús de Sistemes de Retenció Infantil en els nens i nenes de 0 a 6 anys.

El 2005, aquest treball es va completar amb un altre que analitzava l’evolució de l’ús dels SRI en els últims anys i recollia l’opinió dels conductors que circulen amb menors, de 0 a 6 anys i de 7 a 12 anys, sobre aspectes com el coneixement de la normativa legal entorn a aquests dispositius de seguretat a les ciutats de Barcelona, ​​Madrid i València.

L’estudi actual és una ampliació de l’anterior, l’objectiu ha estat quantificar i observar l’evolució de l’ús de les cadiretes infantils en els nens i nenes, així com analitzar l’actitud de la persona responsable davant els Sistemes de Retenció Infantil i els motius de col·locació del menor a l’interior de l’automòbil.