D’EP ha participat en l’Anàlisi comparativa dels indicadors clau dels Plans d’Actuació Local en matèria de Serveis Socials 2009
Els serveis socials locals a Catalunya han atès l’11,56% de la població catalana el 2009, percentatge que ha augmentat 0,59 punts percentuals respecte del 2008.
Gràcies a l’increment el 2009 del nombre de treballadors i treballadores socials i d’educadors i educadores socials dels Equips Bàsics d’Atenció Social (EBAS), el 8,2% i el 20,4% respectivament en comparació de l’any anterior, la ràtio de persones ateses a Catalunya pels professionals dels EBAS ha baixat, passant de 465,67 persones el 2008 al 420,50 el següent any. Aquestes dades s’extreuen de l’Anàlisi comparativa dels indicadors clau dels Serveis Socials Bàsics a Catalunya a l’exercici 2009, en què D’EP ha col·laborat per encàrrec del Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya.
Pel que fa al servei d’ajuda a domicili, cal destacar l’augment del 38% en el nombre absolut de persones ateses al període 2008-2009, passant de 38.486 a 53.132.
La llei 12/2007 de Serveis Socials de Catalunya va marcar com a objectiu per al 2009 que el 4% dels ciutadans de com a mínim 65 anys fos atès pel servei d’ajuda a domicili. Els resultats de l’anàlisi mostren que a Catalunya la xifra de cobertura es va situar al 3,39%, prop de 41.300 persones. De les vuit demarcacions analitzades, les del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i Lleida no arriben a aquest percentatge.
Per cada 1.000 menors de 18 anys hi ha un total de 5,85 places als centres oberts d’intervenció socioeducativa, xifra que es manté respecte l’any anterior.
La mitjana de temps d’espera per ser atès per l’equip d’atenció social durant el 2009 s’ha reduït gairebé dos dies: mentre que el 2008 es trigava gairebé 17 dies, el 2009 se n’havia d’esperar 15. Per contra, el temps d’espera per a la prestació efectiva del Servei d’Ajuda a domicili el 2009 ha augmentat pràcticament 5 dies en comparació a l’any anterior, situant-se als 13,3 dies.
La implantació de sistemes d’atenció a les queixes i reclamacions de la ciutadania presenta una evolució favorable: el 84% dels ens locals disposaven d’algun sistema d’atenció a les queixes l’any 2009, en comparació al 60% del 2008.
Un altre aspecte que presenta un augment respecte al 2008 és la despesa corrent en serveis socials per habitant que com a mitjana fan els ens locals competents: s’ha passat de 39,40€ anuals a 47,19€, un increment proper al 20%.
D’EP Institut col·labora amb el Departament de Benestar Social i Família en projectes sobre els serveis socials locals des del 2008, data en què es va emprendre la primera Anàlisi comparativa dels indicadors clau dels Plans d’Actuació Local en matèria de Serveis Socials.
L’objectiu d’aquest projecte ha estat conèixer la realitat de cadascun dels ens locals competents en matèria de serveis socials de Catalunya, i amb aquesta informació, avaluar i continuar millorant els serveis que s’ofereixen gràcies a la comparativa dels indicadors clau 2008-2009.
VRGreen Adventure és una iniciativa innovadora per respondre a la creixent necessitat d’incentivar actituds proambientals en l’alumnat des d’una edat primerenca. Aquest projecte, co-finançat pel programa Erasmus+ de la Unió Europea, s'ha liderat des de D’EP Institut i ha creat diversos materials educatius perquè els i les alumnes es converteixin en agents de canvi verd. En el marc del projecte s’ha creat :
Cultura Universalis pretén desenvolupar i posar a prova una sèrie de tallers d'activitats creatives basades en la cultura i un joc interactiu en línia per millorar la competència intercultural i l'actitud prosocial a través de l'art en infants de 7 a 14 anys, el caràcter i potencial dels quals encara estan en desenvolupament, per la qual cosa la seva receptivitat a diferents estímuls és més àmplia. Tots els materials s'organitzen a través de 7 temàtiques:
Punt de Referència és una associació que acompanya a jovent tutelat i extutelat i/o en risc d’exclusió en el seu procés d’emancipació. Durant el 2022 i el 2023, D’EP Institut ha donat suport a l’associació en l’avaluació de projectes relacionats amb:
La Fundació Caja Navarra aporta anualment un fons destinat a les crisis humanitàries oblidades. D’EP Institut va donar suport en la gestió de la convocatòria de 2023 en què es van presentar 8 entitats i se’n van beneficiar tres: Manos Unidas, UNICEF i EACNUR. Concretament D’EP s’ha encarregat de preparar els materials pel jurat, sistematitzant els criteris d’avaluació, recollir les seves aportacions i oferir els resultats de la seva valoració.
D’EP Institut ha dinamitzat les sessions impulsades pel Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) per identificar els 10 reptes per al Desenvolupament Sostenible (edició 2022 - publicada el 2023) que han comptat amb la participació de l’Aliança Catalunya 2030. La tasca desenvolupada per D’EP Institut ha estat la preparació dels continguts i materials per les sessions, la dinamització d’aquestes i l’anàlisi i presentació de les conclusions. Prèviament a la primera sessió es va portar a terme una consulta online a membres de l’Aliança per tal de centrar el debat. En total s’han realitzat 4 sessions d’una durada aproximada de 4 hores cadascuna. Podeu consultar l’informe a: https://cads.gencat.cat/web/.content/Documents/Informes/2023/10-REPTES-15_09_23-ACCESSIBLE.pdf