DISCURS DE L’ENRIC RENAU A
L’ACTE DELS 15 ANYS DE DEP

15 de juny de 2010

Bona tarda

Avui celebrem els 15 anys de DEP i us vull agrair en nom de tot l’equip la vostra assistència a aquest acte.

Us haig de dir que ens fa molt feliç veure aquí tants amics, clients, proveïdors, antics i actuals professionals de DEP. També hem rebut moltes felicitacions de persones que no ens han pogut acompanyar. Moltes gràcies.

Hi ha una persona, un client, que, possiblement estaria entre nosaltres avui i que, malauradament, no ens pot acompanyar perquè està privat de llibertat. Es diu Albert Vilalta i porta més de 6 mesos segrestat a l’Àfrica. Us volia demanar un aplaudiment per a ell que li doni molta força.

DEP és un grup empresarial de l’àmbit social i educatiu format per 35 professionals altament qualificats i de diverses disciplines, distribuïts en dues empreses: l’Institut DEP i Educaweb.com. Facturem gairebé 2 milions d’euros i en 15 anys hem treballat per a més de 200 clients en recerca sociològica i consultoria estratègica i per més de 700 clients en orientació acadèmica i professional i en publicitat educativa.

Amb els anys, més de 100 persones han treballat de forma estable al DEP i cadascuna ens ha ensenyat alguna cosa. Probablement, també, moltes d’elles han après la vida professional amb el DEP.

Avui, malgrat la crisi i les retallades pressupostàries, ens guanyem bé la vida i seguim perseverant i creixent en uns sectors que, de moment, són anticíclics. Segurament es podria considerar que tenim un projecte d’emprenedoria reeixit que, passats 15 anys, s’ha consolidat i que té una important capacitat d’expansió.

No vull negar, però, que hem passat, moments difícils i de dubte, com tots els projectes empresarials.

Avui però, celebrem “els 15 anys d’innovació social” i us vull explicar perquè d’aquest concepte.

Nosaltres considerem el DEP una eina de transformació de la realitat social.

DEP innova socialment perquè posa el ciutadà, la persona, al centre de la perspectiva.

Ens importa el ciutadà usuari de serveis públics o privats, el ciutadà que pot ser estudiant, malalt, consumidor, associat, elector, etc. El ciutadà o la ciutadana que té dubtes i certeses, il·lusions i preocupacions, conductes i desconeixements, actituds, opinions i comportaments.

La sociologia, la psicologia, la ciència política, l’orientació acadèmica, la demografia i el marketing són les disciplines socials que dominem, les eines que ens ajuden a comprendre el que passa a la societat i a intuir el que pot passar en el futur. I d’aquesta manera millorar les organitzacions dinàmiques siguin empreses, administracions o entitats del tercer sector.

Algú dirà: Ah, és clar!, fan enquestes o focus grups. Cerquen estadístiques i preparen tests. Entrevisten a persones i dibuixen taules i gràfics que surten als diaris o en uns informes en format power-point.

És clar que utilitzem les millors tècniques per auscultar la societat. Però la tècnica i la recerca estan al servei d’un objectiu més principal: transformar la realitat social, política i empresarial i ajudar a progressar les persones.

En realitat partim d’una idea radical de la democràcia: la societat, la política i l’economia es transformen si la gent, si les persones, ho volem.

En un context de crisi econòmica, de confiança i dels valors tradicionals, més que mai s’ha d’entendre el que li passa a la gent. S’ha de deixar parlar les persones, escoltar-les i influir els que tenen capacitat de decisió en benefici del bé comú.

I nosaltres diem que portem 15 anys innovant socialment.

DEP pot innovar des de fa quinze anys perquè té uns clients que volen que ho fem. Perquè saben que el coneixement expert i la informació social els ajuda a fer millor la seva activitat professional i directiva, sovint de gran responsabilitat i repercussió pública. Presidents, Consellers, Alcaldes, Polítics, Directors Generals, Directors de Marketing o Comunicació, Tècnics sóu els nostres interlocutors. A vosaltres us devem bona part del que som.

Amb aquest període de quinze anys hem pogut comprovar la complexitat de moltes situacions i l’existència de moltes oportunitats. Hem intentat facilitar la presa de decisions dels nostres clients, limitant el seu marge d’error i aportant una visió sincera i equànime davant dels dubtes i la incertesa.

Hem aportat pensament estratègic i capacitat executiva per crear o consolidar projectes concrets.

Potser per aquesta vocació innovadora podem dir avui que tenim un gran futur. El cert és que no tenim por de l’esdevenidor. Al contrari, considerem que els grans canvis socials i econòmics que s’estan produint des de fa anys van a favor de la nostra activitat professional i del model d’empresa que vam crear el 1995.

La societat del coneixement és una oportunitat i un repte per a DEP i, probablement, per les economies desenvolupades. Com ho és Internet, les xarxes socials, la tecnologia; la globalització i l’espai europeu, el ressorgiment de les identitats nacionals i culturals, l’aposta per la formació i l’educació; la sostenibilitat, la preocupació per un major equilibri entre els països rics i els pobres, el fet de la deslocalització de l’activitat productiva i o el creixement de la desocupació.

A partir de la nostra activitat de recerca social i de recollida, endreça, gestió i difusió de la informació, per un costat, i d’assessorament estratègic, per una altra banda, ens veiem en cor de donar suport eficient, concret i constant uns quants anys més, a totes aquelles persones i organitzacions que ens ho demanin.

Moltes gràcies.

CONTACTA AMB NOSALTRES

Tens dubtes? Si vols que t’ajudem en qualsevol de les nostres àrees, envia’ns un formulari i et contestarem el més aviat possible.
Contactar per saber-ne més